Άμυλο διατροφή: Η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο


Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση άφθονων αμυλούχων τροφών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για την παροχή ενέργειας και φυτικών ινών, καθώς και για την αύξηση του αισθήματος πληρότητας.

Ενέργεια

Το άμυλο είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το σώμα αφομοιώνει το άμυλο μεταβολίζοντας το σε γλυκόζη, η οποία περνά στην κυκλοφορία του αίματος και κυκλοφορεί στο σώμα. Η γλυκόζη τροφοδοτεί σχεδόν κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος. Εάν υπάρχει περίσσεια γλυκόζης, το συκώτι την αποθηκεύει ως γλυκογόνο. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα είναι υπεύθυνος για το 20-25% της κατανάλωσης γλυκόζης του σώματος.

Φυτικές ή διαιτητικές ίνες

Οι διαιτητικές ίνες είναι μια μη αφομοιώσιμοι υδατανθράκες που υπάρχει μόνο σε φυτικά τρόφιμα. Τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως το καλαμπόκι, τα παντζάρια, οι πατάτες, τα φασόλια, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι άφθονες πηγές φυτικών ινών. Αν και το σώμα δεν αφομοιώνει τις φυτικές ίνες, αυτοί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μέρος μιας θρεπτικής διατροφής. Οι διατροφολόγοι χωρίζουν τις φυτικές ίνες σε διαλυτές και αδιάλυτες μορφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές διαλυτών φυτικών ινών που μπορούν να απορροφήσουν νερό. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και μαλακώνουν τα κόπρανα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφούν νερό. Αντίθετα, περνούν μέσα από το πεπτικό σύστημα, προσθέτοντας όγκο για να διατηρείται ομαλή η κίνηση του εντέρου και να αποτρέπεται η δυσκοιλιότητα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), τα περισσότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες. Οι οδηγίες προτείνουν ότι οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται έως και 28 γραμμάρια (g) φυτικών ινών την ημέρα, ενώ οι ενήλικοι άνδρες χρειάζονται έως και 34 γραμμάρια.

Κορεσμός

Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού, που είναι η αίσθηση του πληρότητας, μετά το φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η κατανάλωση ινωδών τροφών πλούσιων σε ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα μέτριο βάρος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ