ΗΠΑ: Το επιτελείο Τραμπ ετοιμαζόταν να κατασχέσει τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Έναν μήνα μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020, καταρτίστηκε προσχέδιο προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος το οποίο διέτασσε τον υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην κατάσχεση όλων των μηχανημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ, αποκάλυψε χθες Παρασκευή ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Το εκρηκτικό ντοκουμέντο, που προέρχεται από τα Εθνικά Αρχεία, φέρνει στο φως τα ακραία μέτρα που ήταν διατεθειμένος να λάβει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για να αγκιστρωθεί στην εξουσία.

«Από σήμερα, ο υπουργός Άμυνας θα κατασχέσει, θα συγκεντρώσει, θα διατηρήσει και θα αναλύσει όλα τα μηχανήματα, όλο τον εξοπλισμό, όλες τις πληροφορίες που έχουν αποθηκευτεί ηλεκτρονικά» για τις προεδρικές εκλογές, αναφέρει το προσχέδιο εκτελεστικού διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, το οποίο πάντως δεν υπογράφτηκε ποτέ (1).

Το διάταγμα, που φέρει ημερομηνία 16η Δεκεμβρίου 2020, προέβλεπε επίσης να διοριστεί ειδικός εισαγγελέας για να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας μετά την κατάσχεση των μηχανημάτων.

Για να δικαιολογηθούν τα μέτρα αυτά, το έγγραφο απαριθμεί σειρά θεωριών συνωμοσίας – οι οποίες έχουν διαψευστεί επανειλημμένα – περί πειρατείας στα μηχανήματα. Δεν είναι γνωστό από ποιον συντάχθηκε το προσχέδιο του εκτελεστικού προεδρικού διατάγματος, πάντως στο δημοσίευμα του Politico επισημαίνεται πως το περιεχόμενο του συνάδει γενικά με τις εισηγήσεις της Σίντνι Πάουελ, πρώην μέλους της ομάδας των δικηγόρων του κ. Τραμπ.

Το προσχέδιο είναι ανάμεσα στα 750 έγγραφα τα οποία παραδόθηκαν στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για την επίθεση στο Ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο προσφυγής του Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η αποκάλυψή τους.

Η επιτροπή δεν απάντησε όταν προσπάθησε να της ζητήσει σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επιτροπή, που συγκροτούν κυρίως Δημοκρατικοί βουλευτές, προσπαθεί να επαληθεύσει αν και ποιες ευθύνες είχαν ο πρώην πρόεδρος και το περιβάλλον του για την επίθεση οπαδών του στην έδρα του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021.

Έναν χρόνο αφού εγκατέλειψε την εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να διατείνεται ότι του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές του 2020. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν πως έχει δίκιο.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ