Νοσηλευτές ασθενείς: Η θεραπευτική τους σχέση επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας


Η θεραπευτική σχέση ανάμεσα σε έναν νοσηλευτή και έναν νεαρό ασθενή ψυχικής υγείας είναι “κρίσιμης σημασίας για καλά αποτελέσματα”, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.Ωστόσο, τα αποτελέσματα από την έρευνα του University of Manchester και του Pennine Care NHS Foundation Trust ανέφεραν επίσης ότι μερικές φορές το νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχε “τον χρόνο ή την υποστήριξη για να αναπτύξει θεραπευτικές σχέσεις με τους ασθενείς του”. Η θεραπευτική σχέση είναι η επαγγελματική σύνδεση μεταξύ νοσηλευτή και ασθενή ψυχικής υγείας. Υπό το φως των ευρημάτων τους, οι ερευνητές ζήτησαν την πρόσληψη “επαρκούς αριθμού προσωπικού” και το νοσηλευτικό προσωπικό να λάβει εστιασμένη εκπαίδευση και χρόνο για την καλλιέργεια αυτής της σχέσης με τους ασθενείς.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από ψυχολόγους του πανεπιστημίου και του καταπιστεύματος. Ο Δρ. Sam Hartley, επίτιμος κλινικός λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κύριος κλινικός ψυχολόγος στο Pennine Care NHS Foundation Trust, σημείωσε ότι αυτή η σύνδεση ήταν εξίσου σημαντική με τη θεραπεία που έλαβαν οι ασθενείς. “Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει το καθιερωμένο σημείο ότι οι θεραπευτικές σχέσεις μεταξύ ασθενών και προσωπικού είναι εξίσου σημαντικές με τη συγκεκριμένη θεραπεία που λαμβάνουν, αν όχι περισσότερο”, είπε. Στην ποιοτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, συμμετείχαν οκτώ νέοι, οκτώ μέλη της οικογένειας και οκτώ νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νέοι που λάμβαναν περίθαλψη σε διάφορες υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και πήραν συνέντευξη, εντοπίζοντας θέματα, ένα από τα οποία ήταν ότι “οι θεραπευτικές σχέσεις είναι μια θεραπεία από μόνες τους”. Ο Δρ Χάρτλεϊ είπε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι νέοι συμφώνησαν ότι αυτές οι θεραπευτικές σχέσεις ήταν “κρίσιμες για καλά αποτελέσματα”. “Αυτές οι ομάδες θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από ένα σύστημα που δίνει προτεραιότητα στο σχηματισμό και τη διατήρηση αποτελεσματικών θεραπευτικών σχέσεων”, είπε. Σημείωσε πώς η “διατήρηση προσωπικού” επηρέασε την αποτελεσματικότητα καθώς “η συνέχεια της φροντίδας και των σχέσεων μπορεί να παρεμποδιστεί”.

Η σημασία των ευρημάτων

Ο Δρ Χάρτλεϊ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ερευνητική ομάδα ήλπιζε ότι αυτή η μελέτη θα επηρέαζε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση στη θεραπευτική σχέση ως “ουσιώδης για την ποιοτική νοσηλεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα” και ότι τους παρασχέθηκαν οι “δομές, η υποστήριξη και η σημασία που τους αξίζει”. Ο Δρ Michael Ramsey, επαγγελματίας επικεφαλής στις επιστήμες υγείας στο Πανεπιστήμιο του Dundee και μέλος του Unite Mental Health Nurses Association (Unite-MHNA), χαιρέτισε τα νέα στοιχεία, λέγοντας ότι οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υποστήριξαν εδώ και πολύ καιρό αυτή τη σχέση.

Είπε στους Nursing Times: “Οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας υπερασπίζονται εδώ και καιρό τη σχέση νοσηλευτή-ασθενούς ως εργαλείο που επιτρέπει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια στο πλαίσιο της θεραπευτικής επικοινωνίας. Χαιρετίζουμε νέα στοιχεία, όπως η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με νεότερους ανθρώπους, που επιβεβαιώνουν και βελτιώνουν την κατανόησή μας για τη σημασία μιας τέτοιας σύνδεσης. Πολλοί νοσηλευτές ψυχικής υγείας θα συμφωνούσαν με τη μελέτη, ότι αυτές οι σχέσεις είναι παρεμβάσεις από μόνες τους, επιβεβαιώνοντας τις υψηλού επιπέδου δεξιότητες των επαγγελματιών που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη διατήρησή τους”.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ