Ο Γεώργιος Ελευθερίου στο healthweb: Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Ο αγγειοχειρουργός και Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γεώργιος Ελευθερίου,  μίλησε στην εκπομπή Opinion Health του healthweb.gr ,για την κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία καθώς έχουν επιβαρυνθεί από το επιδημικό κύμα που έχει  δημιουργήσει η μετάλλαξη   Όμικρον  του κορωνοϊού αλλά και εάν θα υποχωρήσει σύντομα ή όχι. 

Κύριε Ελευθερίου τελικά βλέπουμε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού Όμικρον υπερισχύει στην κοινότητα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ τα οποία  δείχνουν ότι στο 90% των κρουσμάτων ανιχνεύεται η μετάλλαξη όμικρον. Τι σημαίνει αυτό τη στιγμή που βλέπουμε ότι τώρα πια όλοι μολύνονται τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι. Τι σημαίνει αυτό και για το τώρα αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας;

Ήταν αναμενόμενο η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη μετάλλαξη Δέλτα, έως και 5 φόρες πιο εύκολα αυτό σημαίνει ότι θα εκτοπίσει εντελώς τη Δέλτα, ήδη έχει αρχίσει να το κάνει και αυτό εάν κρίνουμε από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε της βαρύτητας της νόσησης που προκαλεί η όμικρον δεν είναι κακό. Σε πολύ μεγάλες μελέτες που έχουν γίνει στη Νότια Αφρική που πρωτοεμφανίστηκε αλλά στη συνέχεια και στην Αγγλία φαίνεται ότι η νόσηση που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο ελαφριά από ότι η Δέλτα. Πρέπει να σας πω εδώ ένα απλό στατιστικό, οι νοσηλείες από όμικρον είναι τουλάχιστον κατά 3,5 ημέρες μικρότερες από ότι είναι η δέλτα, οι δε διασωληνώσεις που προκαλεί είναι ελαχιστότατες. Τώρα αυτό σημαίνει ότι όταν θα περάσει αυτό το επιδημικό κρούσμα και αρχίσει η μετάλλαξη Δέλτα να υποχωρεί, η πίεση κατά την γνώμη πολλών και τη δικιά μου στα νοσοκομεία μας θα είναι πολύ μικρότερη. Δείτε ότι από τις διασωληνώσεις που έχουμε η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι μετάλλαξη δέλτα και όχι όμικρον. Συνεπώς, η όμικρον ίσως και να αποτελέσει και το πέρας της πανδημίας, καθότι πλέον είναι ένα φυσικό εμβόλιο, ένα εμβόλιο το οποίο έχει αναλάβει να μας το κάνει ο ίδιος ο ιός, δεδομένου ότι η νόσηση από όμικρον προκαλεί και ανοσία και για τη Δέλτα. Βέβαια, δεν πρέπει να είμαστε προς το παρόν υπεραισιόδοξοι, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί πάντα υπάρχει η αίρεση νέων μεταλλάξεων. Εάν λοιπόν στην πορεία δεν υπάρξουν κάποιες νέες μεταλλάξεις και επικρατήσει η όμικρον πιστεύω, και πιστεύουν και πολλοί άλλοι επιστήμονες ότι θα έχουμε αποσυμφόρηση της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι νοσούν όλοι και όλες οι ηλικίες είναι κάτι το οποίο σας ανησυχεί; Θα πρέπει να ανησυχεί και τον κόσμο;

Όχι, η νόσηση εφόσον είναι ελαφριά δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και αυτοί ποιοι είναι; Είναι βέβαια οι διασωληνώσεις και βέβαια και οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Βλέπετε ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγωγών, των θανάτων και των διασωληνώσεων οφείλονται κυρίως στη μετάλλαξη δέλτα. Η μετάλλαξη Δέλτα θα κάνει των κύκλο της και σιγά σιγά θα αποχωρήσει. Αν τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τις επιστημονικές μελέτες είναι σωστά, θα πρέπει στις επόμενες δύο εβδομάδες να δούμε μία σοβαρή αποσυμφόρηση της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσον αφορά στους σκληρούς δείκτες. Βέβαια, προσέξτε, αν νοσήσουν απότομα πολλές χιλιάδες ασθενών, όσο μικρό κι αν είναι το ποσοστό αυτών που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν τότε σίγουρα, τουλάχιστον σε επίπεδο νοσηλειών θα υπάρξει πίεση. Αλλά από ότι βλέπετε τα κρούσματα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να πέφτουν από τις 50.000 που είχαμε κάποια στιγμή, έχουν αρχίσει να πέφτουν και αυτά όλα τα στοιχεία, μαζί βέβαια, για να μην το ξεχνάμε, πάντα πρέπει να το λέμε, με τους εμβολιασμούς και κυρίως την τρίτη δόση, γιατί η τρίτη δόση είναι αυτή που προστατεύει έναντι της Όμικρον και τα μέτρα απόστασης που πρέπει να κρατάμε, μάσκες, απόσταση, πλύσιμο χεριών, τα ξέρουμε πλέον όλοι, αυτό ίσως οδηγήσει σιγά σιγά και καθώς θα ανεβαίνουν και οι θερμοκρασίες, θα περάσει ο χειμώνας και θα έρχεται η άνοιξη, στη μετατροπή της πανδημίας σε μία ενδημική μορφή της νόσου.

Ισχύει αυτό που ακούμε από κάποιους επιστήμονες ότι οι ανεμβολίαστοι έχουν διπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και εικοσαπλάσια πιθανότητα να καταλήξουν. Αυτό είναι έτσι; Ή είναι μία υπερβολή ώστε να πείσουμε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να πάνε να εμβολιαστούν.

 Όχι, όχι είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος να νοσήσεις βαριά ως ανεμβολίαστος είναι τουλάχιστον πολύ μεγαλύτερος από ότι στους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το έχουν πει όλοι οι γιατροί χιλιάδες φορές στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνα, ότι ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει ειδικά αν είναι μεγάλης ηλικίας και έχει και κάποια προϋπάρχουσα πάθηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οδήγησε την Κυβέρνηση την ελληνική, όχι μόνο τη δικιά μας αλλά και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε ανθρώπους άνω των 60. Γιατί; Γιατί πρέπει να προστατευτούν αυτοί και πρέπει να προστατευτεί η κοινωνία.

Εσείς συμφωνείτε με την υποχρεωτικότητα που έθεσε η Κυβέρνηση για τους άνω των 60 και το πρόστιμο των €100;

Σε κανέναν δεν αρέσει η υποχρεωτικότητα. Αλλά στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και φαντάζομαι στόχος όλων αυτός είναι. Τότε όσο και αν δεν μας αρέσει το μέτρο θα πρέπει να το αποδεχτούμε ως αναγκαίο. Σε κανέναν δεν αρέσει η υποχρεωτικότητα και βέβαια κάθε μέτρο κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του. Και το συγκεκριμένο μέτρο μάλλον είναι, έχει αποδείξει ότι πλέον είναι αποτελεσματικό, καθότι ήδη από τους 560.000 συμπολίτες μας που δεν είχαν εμβολιαστεί άνω των 60 οι 300.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ποσοστό 9 στους 10 εμβολιασμένους άνω των 60 και αυτό είναι ένα μεγάλο και καλό ποσοστό. Ξεκινήσαμε από το 8 στους 10, άρα ένα 10% είτε επειδή πείστηκε είτε επειδή αναγκάστηκε εμβολιάστηκε και εδώ μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους.

Κύριε Ελευθερίου τα νοσοκομεία αυτή την στιγμή δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει προκαλώντας περισσότερες νέες εισαγωγές αλλά επιμένει και η Δέλτα, γεμίζοντας τις ΜΕΘ, τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πιστεύετε ότι τα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης;

Σαφέστατα, δέχονται μεγάλη πίεση τα νοσοκομεία αλλά να πούμε και κάτι ακόμα. Οποιοδήποτε σύστημα υγείας, ακόμα και τα πιο προοδευμένα, ας πάρουμε παράδειγμα το ιταλικό, όταν δέχεται τέτοια μεγάλη πίεση είναι σαφέστατα, είναι σαφές ότι θα έχει δυσκολίες στο να ανταπεξέλθει, το δικό μας έχει και προβλήματα, εγγενή προβλήματα, προβλήματα δεκαετιών, τα οποία δεν μπορέσαμε να τα λύσουμε. Η πανδημία τα ανέδειξε ακόμα πιο έντονα τα προβλήματα, όπως λόγου χάρη το θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας, η έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Αυτά ήταν χρονίζονται προβλήματα, τα οποία δεν λύνονται βέβαια από τη μία μέρα στην άλλη, η Κυβέρνηση έκανε μία προσπάθεια και τα αντιμετώπισε όσο μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει, από εκεί και πέρα τώρα ξεκινάει η μεγάλη προσπάθεια για την αναδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλει χτίσιμο από την αρχή. Δεν μπορείς να φτιάξεις καινούριο κοστούμι με παλιό ύφασμα.

 Άρα αυτή την στιγμή τα νοσοκομεία, το σύστημα υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε ελλείψεις λέτε σε ΜΕΘ, σε τι ποσοστό αριθμητικά διαφέρουμε στην Ελλάδα στις ΜΕΘ σε σχέση ας πούμε με την Γερμανία; Πόσες ΜΕΘ και ανάλογους εντατικολόγους θα έπρεπε να είχαμε για να έχουμε την δέουσα αποτελεσματικότητα στο σύστημα υγείας; Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Για ΜΕΘ και εντατικολόγους.

Πριν την πανδημία είχαμε περίπου 4,5 με 5 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμό στην Ελλάδα. Τώρα με τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση φτάσαμε γύρω στις 12-12,5 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. Είχαμε σχεδόν δηλαδή ένα διπλασιασμό. Τώρα σε σχέση με τις άλλες χώρες, είμαστε πίσω σε σχέση με την Γερμανία. Η Γερμανία βέβαια είναι πρότυπο στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει 30 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. Είμαστε πολύ πιο πίσω από αυτό το νούμερο.

Έχει και μεγαλύτερο πληθυσμό φυσικά έτσι;

Ναι λέω ανά 100.000 άρα είναι συγκρίσιμα τα νούμερα, 30 ανά 100.000 οι Γερμανοί, 12-12,5 εμείς ανά 100.000 πληθυσμό. Είμαστε πίσω πολύ από την Γερμανία, η πρώτη χώρα να σας πω σε ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν 35 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμό αλλά είμαστε κοντά σε άλλες χώρες όπως είναι η Ιταλία με 12,5 και η Γαλλία με 11,6 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού. Τώρα δεν είναι μόνο το θέμα των κρεβατιών ξέρετε. Τις ΜΕΘ δεν τις φτιάχνει ο αναπνευστήρας, τις ΜΕΘ τις φτιάχνουν οι άνθρωποι που δουλεύουν τον αναπνευστήρα. Δηλαδή γιατροί και εξειδικευμένοι νοσηλευτές και εδώ είμαστε πολύ πίσω, πολύ πίσω και σε γιατρούς και σε εξειδικευμένους νοσηλευτές και γιατί είμαστε πίσω κυρία Ντάμπου; Διότι πάρα πολλοί Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, τα δέκα τελευταία χρόνια, τα μνημονιακά αλλά ακόμα και τώρα η αιμορραγία αυτή συνεχίζεται. Διότι δεν εννοούν να καταλάβουν κάποιοι που φτιάχνουν πολιτικές ότι οι υπηρεσίες υγείας είναι ένα παγκόσμια αγαθό και ο κάθε επαγγελματίας υγείας, γιατρός ή νοσηλευτής θα πάει εκεί που του προσφέρεται καλύτερη και αμοιβή αλλά και συνθήκη εργασίας και άρα λοιπόν έχουμε ένα κύμα μετανάστευσης Ελλήνων γιατρών στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και όχι μόνο στις Ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν κάποιοι ότι αν θέλουμε να κρατήσουμε τους γιατρούς μας θα πρέπει να τους εξασφαλίσουμε καλές συνθήκες εργασίας, να αλλάξουμε νοοτροπία και καλύτερες αμοιβές γιατί έχουμε να ανταγωνιστούμε τις αμοιβές που δίνει η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά  την επίταξη , πόσοι ιδιωτικοί  γιατροί δουλεύουν αυτή την  στιγμή στο δημόσιο σύστημα υγείας, στα δημόσια νοσοκομεία;

Καταρχάς , να πούμε ότι εμείς από την πρώτη στιγμή, ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είμαστε κατά των επιστρατεύσεων. Στη λογική την ίδια των επιστρατεύσεων αφενός, στην πολιτική λογική εννοώ, αφετέρου γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να πάρεις έναν άνθρωπο από το ιδιωτικό του ιατρείο και να τον ρίξεις σε ένα νοσοκομείο και να περιμένεις να προσφέρει υπηρεσίες όταν δεν ξέρει καλά καλά ας πούμε που είναι τα εργαστήρια στο νοσοκομείο. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα, θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα, θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει να φτιάξουμε το σύστημα πριν χρειαστούν.

Στην αρχή δεν θα υπάρχει μία ενημέρωση, μία εκπαίδευση;

Ούτε εκπαίδευση ούτε ενημέρωση υπάρχει, παίρνουν τους ανθρώπους αυτούς, πολύ από αυτούς είναι και μεγάλης ηλικίας, αφενός, αφετέρου κάποιοι έχουν προβλήματα υγείας σοβαρά, παίρνουν επίσης αναισθησιολόγους από ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία χρειάζονται γιατί και τα ιδιωτικά νοσοκομεία αυτή τη στιγμή νοσηλεύουν περιστατικά Covid και αποδυναμώνουν και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Γιατί κυρία Ντάμπου τα 50.000 κρούσματα δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, στα σπίτια τους νοσηλεύονται. Στα σπίτια τους παρακολουθούνται από κάποιους γιατρούς. Αυτούς τους γιατρούς επιχειρούμε να επιστρατεύσουμε για να τους πάμε στο δημόσιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να αφήνουμε ακάλυπτη και την κοινότητα για όσους νοσηλεύονται στο σπίτι τους. Η επιστράτευση δεν είναι η λύση και είμαστε μοναδικό παράδειγμα δυτικού τύπου Δημοκρατίας όπου έχουμε καταφύγει στη μέθοδο της επιστράτευσης των γιατρών. Δεν υπάρχει άλλη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη ζώνη του ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε οποιοδήποτε κράτος του δυτικού κόσμου που να έχει γίνει αυτό.

Άρα εσείς θεωρείτε ότι αυτή την στιγμή ο αριθμός των ιδιωτών γιατρών που εργάζονται παράλληλα και στα δημόσια νοσοκομεία για να βοηθήσουν δεν είναι αποτελεσματικοί;

Δεν είναι αποτελεσματική πολιτική, οι γιατροί που πήγαν είναι λίγοι και αυτοί που πήγανε χρειάζονται χρόνο για να εγκληματιστούν και δεν μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρουν, όχι γιατί δεν έχουν τις γνώσεις αλλά γιατί δεν ξέρουν τους μηχανισμούς του δημόσιου νοσοκομείου, οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί από τους μηχανισμούς που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αντιθέτως μάλιστα κάνουν και κακό, διότι αποδυναμώνουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αφήνουν ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή υπό τις οδηγίες των γιατρών τους, του οικογενειακού προσωπικού γιατρού τους νοσηλεύεται στο σπίτι.

Κύριε Ελευθερίου μας ρωτούσαν τηλεθεατές   και επισκέπτες του healthweb γιατί οι ιδιωτικοί γιατροί, όταν νοσεί κάποιος άνθρωπος  του λένε ότι απαγορεύετε  να πάνε στο σπίτι να τον  εξετάσουν. Ισχύει αυτό; Δηλαδή δεν μπορεί ο ιδιώτης γιατρός να πάει ιδιωτικά σε κάποιο σπίτι να εξετάσει τον άρρωστο με Covid;

Δεν απαγορεύεται ,αρκεί να παρθούν σοβαρά μέτρα προστασίας, θα πρέπει ο γιατρός να έχει τα απαραίτητα υλικά προστασίας, μάσκες, μπλούζες, γυαλιά, γάντια για να μπορέσει να πάει να εξετάσει στο σπίτι. Απαγόρευση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αλλά ούτε και εξαναγκασμός. Αν κάποιος έχει ανάγκη και δεν βρίσκει γιατρό να έρθει στο σπίτι του μπορεί να καλέσει το ΕΚΑΒ και να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να εξεταστεί.

 

Πριν περίπου από ένα μήνα, πήρε την απόφαση ο Υπουργός Υγείας να κάνει άρση της αναστολής των κανονικών αδειών των γιατρών που είχε γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά από δημοσίευμα του healthweb καταφέραμε και το υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας. Έχετε εικόνα εάν αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει η ροή των αδειών των γιατρών στα νοσοκομεία, καθώς  είναι κουρασμένοι αυτοί , οι ήρωες που λέμε και δουλεύουν ασταμάτητα και πρέπει να ξεκουραστούν;

Βεβαίως και πρέπει και το να κρατάμε τόσο πολύ την αναστολή αδειών ήταν λάθος. Θα πρέπει να γίνει λελογισμένη χρήση αυτών των αδειών όμως για να μην αποδυναμωθεί το σύστημα, θα πρέπει επίσης να γίνει ανακατανομή εσωτερική των δυνάμεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτως ώστε να ενισχυθούν μονάδες και τμήματα τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή και κάποια άλλα τα οποία είναι στα μετόπισθεν να αξιοποιηθούν οι συνάδελφοι που βρίσκονται εκεί. Και δεν είναι μόνο οι γιατροί, είναι το σύνολο του προσωπικού, είναι οι νοσηλευτές, είναι και όλοι.

Πιστεύετε ότι θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις;

Αυτό δεν μπορεί να σας το πει κανείς με σιγουριά. Οι κορωνοϊοί γενικά κάνουν μεταλλάξεις, λόγου χάριν, η γρίπη είναι μία μορφή κορωνοϊού, ανήκει σε αυτή την οικογένεια και γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάνει μεταλλάξεις. Κάθε χρόνο δε, κάτι που ίσως δεν ξέρουν οι τηλεθεατές μας, το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι το ίδιο, είναι σχεδιασμένο με βάσει τα επικρατούντα στελέχη της γρίπης εκείνη την εποχή. Το ίδιο θα γίνει και με τον κορωνοϊό, μεταλλάξεις θα υπάρχουν συνήθως οι μεταλλάξεις εξασθενούν τον ιό αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο και δεν είναι βέβαιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, ελπίζουμε όμως να μην είναι πιο βαριές, να μην είναι πιο θανατηφόρες και να μην οδηγήσουν σε περισσότερες νοσηλείες αν συμβούν.

Ο κορωνοϊός, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα όσο και η Όμικρον που επικρατούν,  πόσο επικίνδυνες είναι για μία έγκυο γυναίκα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για μια έγκυο είναι εξίσου επικίνδυνες όσο είναι επικίνδυνες για κάποιο άλλο άτομο το οποίο μπαίνει στην κατηγορία αυτών που είναι σε ειδικό κίνδυνο. Οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ξανά άλλη μία φορά. Υπήρξε στην αρχή μία παρανόηση, τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να εμβολιαστούν, δεν έχει κίνδυνο για το έμβρυο, δεν έχει κίνδυνο για τις ίδιες. Και θα πρέπει να εμβολιαστούν διότι ειδικά αυτή την περίοδο κυκλοφορεί και ο ιός της γρίπης και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει λοίμωξη και από τον κορωνοϊό και από την γρίπη. Και αυτό βαρύνει πολύ περισσότερο την εμφάνιση της κλινικής εικόνας. Άρα λοιπόν σύσταση και έκκληση στις έγκυες να πάνε να εμβολιαστούν, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές και μάλιστα ζωές πολλές φορές που δεν έχουν καν ξεκινήσει από μία παρανόηση ή μία δεισιδαιμονία που επικρατεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή.

 

Υπάρχει και μία άλλη σύγχυση στον πληθυσμό. Όταν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με κρούσμα και την επόμενη ημέρα κάνει ένα rapid test και βγει  αρνητικό, μπορεί να πάει στη δουλειά του;

Θα πρέπει καταρχάς όπως ξέρετε από τις οδηγίες να υποβάλλεται τουλάχιστον μέρα παρά μέρα σε self test ή σε rapid test. Μπορεί να πάει στη δουλειά του αλλά εφόσον έχει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα ή διπλή μάσκα. Και συγχρόνως rapid. Ξέρουμε πολύ καλά και τι ήταν το μεγάλο πρόβλημα, ο κορωνοϊός έχει ένα χρόνο επώασης μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, αυτό μπορεί να είναι από 5 έως 7 μέρες. Αυτό το μεσοδιάστημα μπορεί κάποιος να μην έχει συμπτώματα και να μεταδίδει τον ιό. Άρα λοιπόν κάνει καθημερινά ή μέρα παρά μέρα self test και συγχρόνως λαμβάνει αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας της ομάδας γύρω του. Μόλις γίνει θετικός θα πρέπει να μπει βέβαια σε καραντίνα έτσι και από εκεί και πέρα θα πρέπει να περάσουν οι απαιτούμενες ημέρες, ξεκινήσαμε 15, πήγαμε 10 και τώρα γίναν 5 μέρες.

Πριν πάμε σε αυτό γιατί είναι και ένα ερώτημα του κοινού, άρα εγώ έρχομαι σε επαφή με κρούσμα, με ενημερώνει σήμερα, αύριο κάνω το test μου, πάω στη δουλειά μου και συνεχίζω να το κάνω καθημερινά και αν βγω θετική θα κάτσω σε καραντίνα, σωστά;

Ναι σωστά.

Τώρα για πάμε  στη πενθήμερη καραντίνα. Αρκούν αυτές οι 5 μέρες κύριε Ελευθερίου, έτσι ώστε κάποιος να βγει, να ξεπεράσει τη νόσηση και να βγει αρνητικός; Γιατί οι περισσότεροι που ξέρω μετά τις 8-9 μέρες βγαίνουν αρνητικοί.

Θα σας πω, ακούστε. Οι 5 μέρες δεν φτάνουν για να αρνητικοποιηθούν τα test, αυτό είναι γεγονός. Ωστόσο όμως το ιϊκό φορτίο που κάποιος κουβαλάει στο ρινοφάρυγγα μειώνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, ούτως ώστε εφόσον παίρνει τα μέτρα και φοράει τη μάσκα του να μην μεταδίδει τον ιό στους γύρω του στο βαθμό που το μετέδιδε όσο, τις πρώτες 5 μέρες.

Στις 5 μέρες το test βγαίνει θετικό με κοκκινάκι αλλά βγαίνει αγνό , αυτό σημαίνει ότι πάλι βγαίνουμε από το σπίτι έτσι;

Βεβαίως και στις 10 μέρες μπορεί να βγει θετικό αλλά μετά τις 5 μέρες το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σε ικανό βαθμό ούτως ώστε να μην είναι υπερματοδότες του ιού οι συγκεκριμένοι.

Ωραία, εφόσον τελειώνει η καραντίνα, να πούμε του εμβολιασμένου η καραντίνα στις 5 μέρες, ο άνθρωπος είτε βγει είτε δεν βγει αρνητικός μπορεί να βγει έξω, να πάει να πιει τον καφέ του, να πάει στη δουλειά του με μάσκα, δεν μεταδίδει όμως κύριε Ελευθερίου, εφόσον είναι θετικός ακόμα;

Μεταδίδει σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με κάποιον ο οποίος νόσησε πριν 1 ή 2 ημέρες, γιατί ξαναλέω μειώνεται το ιικό φορτίο.

Η λογική της καραντίνας να μειωθεί από 10 μέρες σε 5 μέρες ποια είναι;

Αποδείχθηκε ότι η διαφορά όσον αφορά στη μετάδοση του ιού μεταξύ 5 και 10 ημερών είναι πολύ μικρή, ως ποσοστό. Αυτό δεν αποφασίστηκε ότι έχει κάνει τις εξαλείψεις τον κορωνοϊό από τον οργανισμό του, γιατί μπορεί να πάρει πολύ περισσότερες μέρες μέχρι να γίνει αρνητικό το PCR, το μοριακό test, αυτό είναι γεγονός. Το θέμα της καραντίνας, η καραντίνα γιατί εφαρμόζεται; Για να μην μεταδοθεί ο ιός όσο γίνεται. Τώρα βέβαια το ερώτημα που μπαίνει και στο δικό μου το μυαλό είναι πόσο νόημα έχει όταν έχουμε έναν ιό σαν την όμικρον που μεταδίδεται σαν τη φωτιά.

Γιατί το PCR , κύριε Ελευθερίου όπως μαθαίνουμε  μέσα από εσάς τους επιστήμονες,  μπορεί να βγαίνει και για δύο μήνες θετικό μετά την  νόσηση , γιατί διαβάζει τον ιό αλλά δεν διαβάζει το νεκρό σώμα του ιού. Σίγουρα θα κάνουμε ένα rapid για να βγούμε από την καραντίνα αλλά εντάξει είναι διαφορετικό το rapid να έχει βγει αρνητικό και διαφορετικό να βγει θετικό και να είναι κάποιος  έξω. Και εμάς μας ακούγεται λίγο τρομακτικό.

 Η λογική είναι ότι στις 5 μέρες το ιικό φορτίο που έχεις μειώνεται σε ικανό βαθμό ούτως ώστε να μην μεταδίδεις, να μην υπερμεταδίδεις τον ιό στους γύρω σου.

Και κλείνοντας να σας ρωτήσω και για τα φάρμακα. Τα διαθέσιμα φάρμακα κατά του κορωνοϊού  πιστεύετε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά;

 Τα καινούρια φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά και θα βοηθήσουν πάρα πολύ, ήδη έχουν έρθει τα πρώτα όπως ξέρετε, όσο δε αφορά λόγου χάριν το φάρμακο της Pfizer είναι 90% αποτελεσματικό, ακόμα δεν έχει έρθει της Merck που και αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό. Συνεπώς θα βοηθήσουν να σωθούν ανθρώπινες ζωές, ήδη έχει αρχίσει να χορηγούνται σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα τα μονοκλωνικά αντισώματα και όλα τα άλλα. Όλο αυτό το πλέγμα φαρμάκων θα βοηθήσει στο να σώσουμε πολλές χιλιάδες συνανθρώπους μας. Αλλά ξαναλέω η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και η πρόληψη είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό τελευταία φορά και άλλη μία από την εκπομπή σας, θα πω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς και βέβαια τα φάρμακα θα βοηθήσουν πάρα πολύ, ειδικά αυτούς που είναι υψηλού κινδύνου να ξεπεράσουν αυτή τη νόσηση.

Πολύ ωραία! Κύριε Ελευθερίου να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας στο Opinion Health και για όλα αυτά τα σημαντικά που μας είπατε και απαντήσατε στις απορίες και τις δικές μας και του κοινού.

Σας ευχαριστώ κι εγώ κυρία Ντάμπου, είμαι στη διάθεσή σας για ότι άλλο χρειαστείτε.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ