Σπλαχνικό λίπος: Οι πιο συχνές παθήσεις υγείας που προκαλούνται και πώς να το χάσετε


Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα γύρω από σημαντικά εσωτερικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα. Η αποθήκευση υψηλότερων ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους αρκετών επικίνδυνων προβλημάτων υγείας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά. Σε μερικούς ανθρώπους, το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αναγνωριστεί από μια μεγάλη μέτρηση της μέσης, ειδικά σε σύγκριση με τη μέτρηση του ισχίου τους. Αλλά η συσσώρευση λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα δεν μπορεί να εντοπιστεί τόσο εύκολα. Ας δούμε τις παθήσεις υγείας που συνδέονται με την ύπαρξη υψηλότερων ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τους κινδύνους;

  • Διαβήτης τύπου 2: Είναι ευρέως γνωστό ότι η μεταφορά μεγάλης ποσότητας σπλαχνικού λίπους μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπλαχνικό λίπος παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη 4 που δεσμεύει τη ρετινόλη (RBP4), η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Το σπλαχνικό λίπος είναι γενικά τυλιγμένο γύρω από κύρια ανθρώπινα όργανα, όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα νεφρά. Πολλές εναποθέσεις σπλαχνικού λίπους μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή και υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.
  • Νόσος Αλτσχάϊμερ: Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να κάνει τον εγκέφαλό σας να συρρικνωθεί και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ ή/και άνοιας αργότερα στη ζωή. Ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες που παράγονται από τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον όγκο του εγκεφάλου, κάτι που οδηγεί σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας, που συνήθως σχετίζεται με άτομα που υποφέρουν από προβλήματα μνήμης.
  • Καρκίνος: Η σχέση μεταξύ του σπλαχνικού λίπους και του καρκίνου εξακολουθεί να είναι μια σχετικά νέα ανακάλυψη, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που την υποστηρίζουν. Φαίνεται ότι όχι μόνο το σπλαχνικό λίπος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου – ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού (στις γυναίκες) και του προστάτη (στους άνδρες), αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σοβαρότητα της νόσου.

Πώς μπορείτε λοιπόν να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος;

Η διαχείριση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους σε ένα ασφαλές εύρος είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων παθήσεων για την υγεία σας, αλλά και για τη γενική σας ευημερία. Οι τρεις κύριοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους σας είναι η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του στρες.

Διατροφή

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (τα οποία μπορείτε να πάρετε από φρούτα και λαχανικά), μαζί με πρωτεΐνες και υγιή λίπη, είναι η ιδανική διατροφή για την πρόληψη του σπλαχνικού λίπους. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ μπορεί να οδηγήσουν σε κέρδος και συχνά να συσσωρεύονται γύρω από το στομάχι σας.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση που ενσωματώνει έναν συνδυασμό καρδιο άσκησης και προπόνησης ενδυνάμωσης είναι η τέλεια λύση για την καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους. Η αεροβική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να κάψεις λίπος και να κάψεις θερμίδες, ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης αυξάνει τη συνολική μυϊκή σου μάζα και σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν είστε νέος στην άσκηση ή απλά θέλετε να αλλάξετε το πρόγραμμα φυσικής σας κατάστασης, δοκιμάστε ενδεχομένως εφαρμογές προπόνησης φυσικής κατάστασης και τρόπου ζωής που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία προσφέρει μια τεράστια ποικιλία από προπονήσεις και προπονητικά ταξίδια προσαρμοσμένα στους στόχους και τις ικανότητές σας στη φυσική κατάσταση.

Μείωση του στρες

Αν και είναι δύσκολο να εξαλείψετε όλα τα επίπεδα στρες από τη ζωή σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν τα επίπεδα άγχους σας είναι αυξημένα, το σώμα σας παράγει υψηλά επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία δίνει σήμα στο σώμα σας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Για να το αποτρέψετε αυτό, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος σας ασκώντας αυτοφροντίδα, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, προγραμματίζοντας χρόνο μακριά από το τηλέφωνό σας ή κάνοντας τακτικές βόλτες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ