Το φονικό «αποτύπωμα» του Εγκέλαδου – Οι χειρότεροι σεισμοί της ιστορίας σε Infographic


Σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου του 1556 συνέβη ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έπληξε την επαρχία Σαανσί της Κίνας, κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ και γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ανθρώπινη ιστορία

Ο σεισμός της Σαανσί σύμφωνα με τα αυτοκρατορικά αρχεία, άφησε πίσω 830.000 νεκρούς. Επηρέασε περισσότερες από 97 περιφέρειες, κατέστρεψε περιοχές ακόμη και 500 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο και σε ορισμένες επαρχίες αφάνισε έως και το 60% του πληθυσμού που την εποχή εκείνη ζούσε σε τεχνητές σπηλιές μέσα σε ψηλούς βράχους. Άνοιξε στη γη ρωγμές βάθους 20 μέτρων, προκάλεσε κατολισθήσεις, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για… μισό ακόμη χρόνο!

«Τον χειμώνα του 1556, σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός (…) και διάφορες κακοτυχίες. Βουνά και ποτάμια άλλαξαν και καταστράφηκαν δρόμοι. Σε ορισμένα μέρη, το έδαφος ξαφνικά σηκώθηκε και σχημάτισε νέους λόφους ή βυθίστηκε απότομα και σχηματίστηκαν νέες κοιλάδες. Σε άλλες περιοχές, ένα ρεύμα ξέσπασε σε μια στιγμή ή το έδαφος έσπασε και εμφανίστηκαν νέες ρεματιές. Οι καλύβες, τα σπίτια, οι ναοί και τα τείχη της πόλης κατέρρευσαν ξαφνικά…» αναφέρουν τα αρχεία της εποχής.

Ο Πορτογάλος μοναχός Γκασπάρ ντα Κρουζ, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, το αμέσως επόμενο διάστημα ανέφερε την καταστροφή στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του «A Treatise of China» (Μια πραγματεία της Κίνας, 1569) Θεώρησε τον σεισμό ως πιθανή τιμωρία για τις αμαρτίες των ανθρώπων και τον μεγάλο κομήτη του 1556 ως, πιθανώς, το σημάδι αυτής της καταστροφής.

Ο σεισμός της Κίνας προκάλεσε σχεδόν διπλάσια θύματα από το δεύτερο πιο φονικό σεισμό στην ιστορία. «Χτύπησε» την πρωτεύουσα της Αϊτής το 2010 και ακόμη και σήμερα δυσχεραίνει τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.

Πέρα απο τα θύματα και τους τραυματίες οι υλικές καταστροφές από τον σεισμό ήταν τεράστιας έκτασης. Ανάμεσα στα δεκάδες κτήρια που κατέρρευσαν, συγκαταλέγονται και το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμίας Τράπεζας, το προεδρικό μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι φυσικές καταστροφές υπολογίζεται οτι σκοτώνουν κατά μέσο όρο 60.000 ανθρώπους το χρόνο, παγκοσμίως. Οι θάνατοι από τις θεομηνίες ωστόσο έχουν μειωθεί σημαντικά τον περασμένο αιώνα. Ιστορικά, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες ήταν τα πιο θανατηφόρα καταστροφικά γεγονότα, οι σεισμοί και τα επακόλουθα τσουνάμι ωστόσο προκαλούν τεράστιες απώλειες.

Οι καταστροφές επηρεάζουν περισσότερο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας: τα περισσότερα θύματα και οι μεγαλύτερες καταστροφές συμβαίνουν συνήθως σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος που δεν έχουν τις υποδομές για την προστασία και την αντιμετώπιση γεγονότων.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ