Κακοκαιρία Ελπίδα: Χιονίζει ασταμάτητα στην Εύβοια – Μήνυμα από το «112» στους κατοίκους


Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του – Μήνυμα από το «112» στους κατοίκους

Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά της Εύβοιας όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Με μήνυμα του «112» η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για επικίνδυνες χιονοπτώσεις και καλεί τους κατοίκους της Εύβοιας να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλειστά σχολεία αύριο σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκτός από τους Δήμους Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικές αποφάσεις εξέδωσαν και οι Δήμοι Λίμνης- Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Χαλκιδέων σύμφωνα με τις οποίες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.

Επίσης με απόφαση της και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναστέλλει τη λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές του δήμου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δημάρχους.

Στη Φθιώτιδα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και του παγετού. Παράλληλα με απόφαση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναστέλλει τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου και των υπολοίπων υποδομών για το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης.

Στη Βοιωτία ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων στους Δήμους Λιβαδειάς και Αλιάρτου-Θεσπιέων όπως και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας, ενώ είναι θέμα χρόνου η έκδοση σχετικών αποφάσεων και από τους υπόλοιπους δήμους.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη Λαμία μέχρι και το Σχηματάρι έχει ήδη σημάνει συναγερμός και εκατοντάδες εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε διάφορα σημεία φορτωμένα με αλάτι ώστε η οδός να παραμείνει ανοιχτή.

Το κύριο βάρος αναμένεται να δοθεί στην περιοχή του Μαρτίνου, όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες και παγετός, αλλά και στην περιοχή της Υλικής και των Θηβών, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ιδιαίτερα έντονα τα καιρικά φαινόμενα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Τέλος σε νεώτερη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς παραμένουν και οξύνονται τα προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και ειδικότερα είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

Στην Εύβοια:

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Παπάδων (μέσω Κοκκινομηλίας).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Βουτά – Ροβιές.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ν. Αρτάκης, από την 6η χ/θ έως την 17η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Μονοδρίου – Αμαρύνθου, από την 3η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Κύμης – Ανδρονιάνων, από την 5η χ/θ έως την 10η χ/θ.

Στη Βοιωτία

  • Στην Επαρχιακή Οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 13,500η χ/θ (διασταύρωση Σκαμνού) έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (θέση Κελάρια).
  • Στην Επαρχιακή οδό Αράχοβας – Επταλόφου, από την 4η έως την 16η χ/θ (όρια με Φωκίδα).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Φυλής – Δερβενοχωρίων – Ερυθρών Αττικής, από την Μονή Κλειστών έως το χωριό Δάφνη.
  • Στην Εθνική Οδό Μαγούλας – Οινόης Σχηματαρίου, από την 10η χ/θ (θέση «Καμάρι») έως την 25η χ/θ (θέση «Άγιος Αθανάσιος»).

Στην Ευρυτανία

  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Καρπενησίου – Λαμίας (Ράχες Τυμφρηστού).
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Φουρνά – Καρδίτσας, από την 12η χ/θ θέση «Βράχος», μέχρι τα όρια με το Νομό Καρδίτσας, θέση «Ζαχαράκι».
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου- Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ.
  • Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 35η χ/θ θέση «Αραποκέφαλα» έως την 45η χ/θ.

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Στερεάς

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθώς πριν λίγο ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς κρίθηκε ότι το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά και έτσι κρατήθηκε ανοιχτό το εθνικό δίκτυο αλλά και συνολικά το επαρχιακό δίκτυο της περιφέρειας.

Υπήρξε συνδρομή και στους δήμους για τη διάνοιξη συγκεκριμένων τμημάτων του οδικού δικτύου που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Εκτιμήθηκε ακόμη πως όλος ο μηχανισμός της περιφέρειας θα πρέπει να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα μιας και όπως εκτιμούν θα είναι περισσότερο έντονα τα φαινόμενα ιδιαίτερα στην Στερεά Ελλάδα.

«Αναμένουμε ένταση του καιρικού φαινομένου τις επόμενες ώρες και προετοιμαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης κ. Σπανός λίγο μετά το τέλος της συνδιάσκεψης και συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε με τους δήμους, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, το ΕΚΑΒ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί όποιο φαινόμενο παρουσιαστεί. Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ