Stealth O: Τι είναι η υποπαραλλαγή Stealth Omicron και μήπως χρειάζεται το δικό της γράμμα;


Η υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2, με την ονομασία “stealth Omicron”, φαίνεται να ξεπερνά τις υπόλοιπες μεταλλάξεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, εγείροντας φόβους ότι η ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα κύματα COVID-19 παγκοσμίως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι η Όμικρον, που αναφέρεται επίσης ως B.1.1.529, έχει τρεις κύριες υποπαραλλαγές: BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ήταν BA.1. Αλλά τώρα η άνοδος της BA.2 στη Δανία και αλλού υποδηλώνει ότι η BA.2 μπορεί να υπερβεί η BA.1.

Την Πέμπτη, η Δανία ανέφερε ότι το υποστέλεχος BA.2 της Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας και γρήγορα εκτοπίζει το BA.1, το αρχικό στέλεχος. Η Δανία ανέφερε ότι τις δύο εβδομάδες από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, το BA.2 μειώθηκε από το 20% των μολύνσεων COVID-19 στη Δανία στο 45%. Την ίδια περίοδο, τα κρούσματα COVID στη Δανία έφτασαν σε υψηλά επίπεδα. Η Δανία καταγράφει πάνω από 30.000 νέα κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα, 10 φορές περισσότερα κρούσματα από τις κορυφές στα προηγούμενα κύματα. Το στέλεχος εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Σουηδία. Εν τω μεταξύ, επιστήμονες στη Γαλλία και την Ινδία προειδοποιούν ότι η παραλλαγή BA.2 εξαπλώνεται γρήγορα και μπορεί να ξεπεράσει άλλα στελέχη Omicron.

Δεν εμπνέει ανησυχία προς το παρόν

Αλλά οι δανικές αρχές προέτρεψαν επίσης το κοινό να μην διαβάσει πολύ την άνοδο του BA.2 σε αυτό το σημείο. “Η αρχική ανάλυση δεν δείχνει διαφορές στις νοσηλείες για το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1”, ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη το Statens Serum Institut της Δανίας, ένα κυβερνητικό ερευνητικό κέντρο μολυσματικών ασθενειών. “Αναμένεται ότι τα εμβόλια έχουν επίσης επίδραση κατά της σοβαρής νόσησης στη μόλυνση από BA.2”. Ακόμη και με την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς επειδή ο αριθμός των ασθενών με COVID που χρειάζονται εντατική θεραπεία μειώνεται. Μια μελέτη στη Δανία διαπίστωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ο κίνδυνος να πάνε στο νοσοκομείο ήταν 36% χαμηλότερος για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα.

Η έκδοση BA.2 Omicron έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο στελέχη μοιράζονται 32 μεταλλάξεις. Είναι πολύ νωρίς να πούμε τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις του BA.2. “Τέτοιες διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά τη μολυσματικότητα, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή τη σοβαρότητα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν τα BA.1 και BA.2 έχουν διαφορετικές ιδιότητες”, δήλωσε το Statens Serum Institut. Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν το υποστέλεχος BA.2 Omicron στη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου, πίστεψαν ότι θα ήταν πιο δύσκολο να εντοπιστεί από την αρχική παραλλαγή Omicron. Το αρχικό στέλεχος της Omicron, BA.1, έχει μια μετάλλαξη – τη διαγραφή στο γονίδιο “S” ή ακίδα – που εμφανίζεται στα μοριακά τεστ. Το BA.2 δεν έχει την ίδια μετάλλαξη, κερδίζοντας στο στέλεχος το παρατσούκλι “stealth Omicron”.

Αλλά τώρα οι ειδικοί λένε ότι το στέλεχος BA.2 εμφανίζεται στο PCR test, όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως το Omicron BA.1. “Το BA.2 είναι ανιχνεύσιμο με PCR… Ανάλογα με το τεστ PCR που χρησιμοποιείται μπορεί να μην μοιάζει με το BA.1 (το άλλο Omicron). Αλλά θα εξακολουθεί να δίνει ένα θετικό αποτέλεσμα”, έγραψε στο Twitter ο Cornelius Roemer, υπολογιστικός βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας. Ωστόσο, η παραλλαγή εγείρει ορισμένους συναγερμούς επειδή υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος της Omicron. “Η [συνεπής] ανάπτυξη σε πολλές χώρες αποδεικνύει ότι το BA.2 μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό πιο μεταδοτικό από το BA.1”, έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο Tom Peacock, ιολόγος από το Imperial College του Λονδίνου.

Μήπως χρειάζεται ξεχωριστό όνομα;

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το BA.2 είναι τόσο διαφορετικό από το αρχικό στέλεχος της Omicron που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να το χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας. Κάτι τέτοιο προορίζεται για παραλλαγές που δείχνουν αυξημένη μεταδοτικότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων. Ως αποτέλεσμα, θα κληθεί να του δώσει το δικό του όνομα. “Νομίζω ότι το υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σχετιστούμε με το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που υπερτερεί του BA.1”, έγραψε στο Twitter ο Shay Fleishon, ερευνητής που συνδέεται με το Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της Ισραηλινής κυβέρνησης. “Α, και αν κάποιος από τον ΠΟΥ είναι εδώ — Το γράμμα Πι εξακολουθεί να περιμένει. Απλά λέω.”

 

Τι πρέπει να ξέρετε για την υποπαραλλαγή Stealth Omicron:

  • Η Βρετανία αναγνώρισε 53 αλληλουχίες της υποκατηγορίας BA.2 από τις 10 Ιανουαρίου, ενώ αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει αναπτυχθεί γρήγορα στη Δανία. Το υποστέλεχος BA.2 αντιπροσώπευε το 45% όλων των περιπτώσεων COVID-19 στη Δανία τη δεύτερη εβδομάδα του 2022.
  • Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση από το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας, δεν υπάρχει διαφορά στα νοσοκομεία για το BA.2 σε σύγκριση με το BA.1.
  • Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, περιπτώσεις αυτής της παραλλαγής έχουν αναφερθεί από τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ινδία.
  • Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, περιπτώσεις υποστελέχους BA.2 έχουν εντοπιστεί στη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ινδία.
  • Σύμφωνα με τον Roemer, το BA.2 έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή Omicron στην Ινδία προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Το BA.2 αυξήθηκε από ~5% στα μέσα Δεκεμβρίου σε περίπου 50% στις αρχές Ιανουαρίου.
  • “Αυτή η νέα υποκατηγορία BA.2 ονομάζεται stealth Omicron επειδή δεν έχει τη διαγραφή που επιτρέπει τη λήψη της με τεστ PCR. Το BA.2 φαίνεται να είναι η κύρια γενεαλογία Omicron σε μέρη της Ινδίας και των Φιλιππίνων και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται σε σύγκριση με το BA.1 στη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία”, σύμφωνα με τον καθηγητή Sunit K Singh.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ