Αθλητισμός: Οι ισχυρές αντικαταθλιπτικές του δράσεις [vid]


Διαταραχές ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Τα φάρμακα βοηθούν πολλούς, αλλά όχι όλους. Συχνά, πολλοί άνθρωποι με ψυχολογικές προκλήσεις παραβλέπουν μια άλλη επιλογή που, όταν λειτουργεί, μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και φθηνότερους τρόπους διαχείρισης διαταραχών ψυχικής υγείας: την άσκηση.

Δεν είναι νέα είδηση το γεγονός ότι η άσκηση ωφελεί τη σωματική σας υγεία. Αλλά μόλις πρόσφατα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φαρμακευτική θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η άσκηση έχει βαθιές επιδράσεις στον εγκέφαλο, και ιδιαίτερα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κατάθλιψη και τη σχιζοφρένεια. Και ενώ όσο περισσότερο ασκείστε τόσο το καλύτερο, ακόμη και μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, όπως μία καθημερινή βόλτα, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την ψυχική σας υγεία.

«Είναι μια πολύ ισχυρή παρέμβαση το να είστε σωματικά δραστήριοι», λέει ο Anders Hovland, κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία. Αλλά αυτή η γνώση μόλις και μετά βίας έχει αρχίσει να διεισδύει στην πράξη, λέει ο Joseph Firth, ερευνητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλώς ρωτήστε εκατό άτομα που λαμβάνουν φροντίδα ψυχικής υγείας πόσοι λαμβάνουν συστάσεις άσκησης ως μέρος αυτής της φροντίδας. «Δεν θα βρίσκατε πολλούς», υπογραμμίζει ο Firth.

Άσκηση — ένα εργαλείο κατά της κατάθλιψης

Μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία για τα ψυχικά οφέλη της άσκησης επικεντρώνονται στην κατάθλιψη (η έρευνα για τη σχιζοφρένεια είναι πιο προκαταρκτική αλλά πολλά υποσχόμενη). Το 2016, ο Hovland και οι συνεργάτες του έψαξαν τη δημοσιευμένη σχετική βιβλιογραφία και εντόπισαν 23 κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της άσκησης στη θεραπεία της κατάθλιψης. Συνολικά, αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν περίπου εξίσου αποτελεσματική με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, κατέληξαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σχεδόν αμέσως, γεγονός που την καθιστά ένα πολύτιμο συμπλήρωμα σε θεραπείες πρώτης γραμμής, σημειώνει ο Brett Gordon, ερευνητής ψυχολογίας της άσκησης στο Penn State College of Medicine. Την ίδια ώρα, όπως λέει, η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσάρεστες παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, όπως η αύξηση βάρους.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ