Άγχος αϋπνία: Η σχέση μεταξύ άγχους και ύπνου και tips για να την βελτιώσετε


Το άγχος έχει πολλές αρνητικές συνδηλώσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια φυσιολογική αντίδραση που έχει εξελιχθεί σε ανθρώπους και ζώα για να τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν σημαντικές ή επικίνδυνες καταστάσεις. Στους ανθρώπους, το στρες μπορεί να προκαλέσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα (ANS) να απελευθερώσει ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό για να κυκλοφορήσει το αίμα στα ζωτικά όργανα και τους μύες πιο αποτελεσματικά, προετοιμάζοντας το σώμα να αναλάβει άμεση δράση εάν είναι απαραίτητο. Αυτή η αντίδραση είναι γνωστή ως η αντίδραση μάχης ή φυγής και ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση κατά τα προηγούμενα στάδια της εξέλιξής μας. Στις μέρες μας, ζητήματα που δεν αποτελούν απειλή για την επιβίωση μπορούν να πυροδοτήσουν την αντίδραση μάχης ή φυγής. Για παράδειγμα, προβλήματα στη δουλειά ή δυσκολίες στη σχέση.

Τι κάνει το άγχος στο σώμα μακροπρόθεσμα

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε στρες περιστασιακά, αλλά τα χρόνια αισθήματα στρες μπορούν να αναγκάσουν το νευρικό σύστημα να διατηρήσει μια αυξημένη κατάσταση διέγερσης για παρατεταμένες περιόδους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα. Μια επίδραση του στρες είναι ότι μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Το να βρίσκεστε συχνά σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης μπορεί να μην σας αφήνει να κοιμηθείτε ή να σας ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει περαιτέρω άγχος.

Μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους το βράδυ πριν τον ύπνο, θα μπορούσατε να βελτιώεσετε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σας. Οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και του στρες.

Διαλογισμός Mindfulness

Ο διαλογισμός Mindfulness είναι μια τεχνική χαλάρωσης που σας επαναφέρει στην παρούσα στιγμή. Ο στόχος είναι να αναγνωρίσουμε όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που συμβαίνουν μέσα και έξω από το σώμα μας χωρίς να αντιδράσουμε σε αυτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η τεχνική προσφέρει αρκετά οφέλη για την ψυχική ευεξία. Μια ανασκόπηση 47 δοκιμών, η οποία περιελάμβανε συνολικά 3.515 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός Mindfulness οδήγησε σε μικρές έως μέτριες βελτιώσεις στο άγχος, την κατάθλιψη και το στρες. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας για 10-30 λεπτά πριν πάτε για ύπνο θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του άγχους και βελτίωσης του ύπνου.

Άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας, με πολλά επιπλέον σωματικά οφέλη. Η έρευνα δείχνει ότι οι επιδράσεις της σωματικής άσκησης στην ψυχολογική ευεξία θα μπορούσαν να την καταστήσουν κατάλληλη θεραπεία για διαταραχές άγχους που σχετίζονται με το στρες, μειώνοντας την ανάγκη για επιδίωξη άλλων θεραπειών. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και του στρες. Περαιτέρω στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η άσκηση έχει άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών με δυσκολίες ύπνου. Η ενασχόληση με μέτρια ή υψηλής έντασης σωματική άσκηση, όπως ένα τρέξιμο 30 λεπτών, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ