Λαγουβάρδος στο Newsbomb: Πότε θα αρχίσει να εξασθενεί η κακοκαιρία – Προσοχή μέχρι την Πέμπτη


Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σταδιακή πτώση του φαινομένου από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/1). Την προσοχή των οδηγών και των πεζών επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο Newsbomb.gr, καθώς ο παγετός θα παραμείνει – Τι είπε για τις χιονοκαταιγίδες

Το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Δευτέρας (24/1) και σάρωσε τη χώρα. Προβλήματα στους δρόμους και ειδικά στην Αττική Οδό, με εγκλωβισμένους οδηγούς για ώρες και διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές, οδήγησαν την κυβέρνηση να ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα (25/1) σε αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η σημερινή ημέρα θα είναι κάπως καλύτερη σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, καθώς από τις πρωινές ώρες ξεκινά η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή μέχρι και την Πέμπτη.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/1) ξεκινά η εξασθένηση του φαινομένου. Ίσως δούμε χιόνια σε Βοιωτία, Εύβοια και σε κάποια τμήματα της Αττικής, όμως όχι στα επίπεδα της Δευτέρας», είπε αρχικά ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Προσοχή μέχρι την Πέμπτη (27/1)

Στη συνέχεια ο κύριος Λαγουβάρδος, επισήμανε πως χρειάζεται προσοχή τις επόμενες ημέρες, καθώς ο παγετός θα μείνει μετά το λιώσιμο του χιονιού: «Ίσως φτάσουμε μέχρι και την Πέμπτη (27/1) για να δούμε το χιόνι να λιώνει. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι δρόμοι θα γλιστράνε και έτσι τόσο οι οδηγοί, όσο και οι πεζοί πρέπει να προσέχουν για να γλιτώσουν τα χειρότερα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που συμβαίνει πάντα μετά το λιώσιμο του χιονιού».

Ο κύριος Λαγουβάρδος στάθηκε και στις χιονοκαταιγίδες, τονίζοντας πως ήταν μία ένδειξη του πόσο σοβαρό φαινόμενο ήταν η καταιγίδα «Ελπίδα», ενώ ανέφερε πως είναι κάτι σπάνιο για τη χώρα μας.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας το επόμενο 24ωρο:

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ο καιρός σήμερα (25/1)

Χιονοπτώσεις κατα περιόδους πυκνές στα ανατολικά τμήματα, τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο, λίγες νεφώσεις στα υπόλοιπα τμήματα, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, παγετός στα ηπειρωτικά, ισχυρός και κατά τόπους ολικός στα βόρεια, θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά:

Για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Τι να προσέξουν οι πολίτες

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μάλιστα εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη διακοπή και την αποκατάστασή της θα υπάρχει διαρκής ενημέρωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ ενώ απευθύνεται σύσταση στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ