Τακτικές επίθεσης κορεσμού από το ναυτικό των Φιλιππίνων (vid)


Ελλείψει μεγάλων μάχιμων μονάδων επιφάνειας, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει στραφεί σε μάλλον «τριτοκοσμικές» λύσεις, όπως η χρήση μεγάλου αριθμού μικρών σκαφών οπλισμένων με ελαφρούς πυραύλους (MPAC) εναντίον μεγάλων εχθρικών πλοίων.

Οι Φιλιππίνες διαθέτουν μόλις τρία μεγάλα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης αμερικανικής προέλευσης, που όμως αν και σε μέγεθος φρεγάτας δεν διαθέτουν σημαντικό οπλισμό, ούτε καν κάποιο αντιβληματικό σύστημα τερματικής άμυνας, αν και σε αμερικανική υπηρεσία είχαν εγκατεστημένο ένα Phalanx.

Για τον σκοπό αυτό, το φιλιππινέζικο Ναυτικό έχει προμηθευτεί έναν αριθμό από τέτοια πυραυλοφόρα σκάφη πολλαπλού ρόλου που εκτός από αποστολές κατά της πειρατείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι έναντι μεγάλων στόχων επιφάνειας που τυχόν εισβάλλουν στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Ζάτα, εκπρόσωπο του Ναυτικού, αυτές οι τακτικές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του Ναυτικού της χώρας. (Στις εν λόγω τακτικές) αριθμητικά ανώτερα μικρά, γρήγορα κι ευκίνητα πλοιάρια οπλισμένα με πύραυλους θα εμπλέξουν και θα εξουδετερώσουν εχθρικούς στόχους.

Επιπλέον, μπορούν να βελτιστοποιηθούν για τακτικές επιδρομών-υποχώρησης σε περίπτωση ανάγκης.

Ο αρχηγός του φιλιππινέζικου Ναυτικού αντιναύαρχος Ρόμπερτ Εμπεδράδ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Ναυτικό χρειάζεται 42 ακόμη MPAC για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του για την υπεράσπιση των υδάτων της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την αφορμή της επιτυχημένης επίδειξης δυνατοτήτων του νεοαποκτηθέντος πυραυλικού συστήματος επιφάνειας-επιφάνειας Spike-ER (εκτεταμένης εμβέλειας) της ισραηλινής Rafael Advanced Defense.

Οι Φιλιππίνες διαθέτουν αυτή τη στιγμή μόνο 9 πλοιάρια του τύπου αυτού, και έχουν παραγγελίες για ακόμα τρία.

Η πρώτη δοκιμή-εκτόξευση του πυραύλου Spike-ER πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου στην ίδια θέση.

Το όπλο πυροδοτήθηκε από έναν από τους τρεις οπλισμένους MPACs της Spike-ER. Τα MPAC κατασκευάστηκαν από την Submee-based Propmech Corporation και ενεργοποιήθηκαν στις 22 Μαΐου 2017.

Το Σχέδιο Απόκτησης PN MPAC συνήψε σύμβαση με την Rafael, μέσω της SIBAT του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, για την προμήθεια και ενσωμάτωση των οπλικών συστημάτων σε τρεις MPAC Mark III.

Στις 15 Απριλίου 2017, η Lorenzana ενέκρινε την ειδοποίηση για να προχωρήσει.

ΠΗΓΗ


1 ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ