Στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ οι λογαριασμοί ενέργειας


Ελέγχους σε προμηθευτές ενέργειας για το αν μετακυλίουν τις κρατικές επιδοτήσεις στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει ξεκινήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Αυτό έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι ερευνάται κατά πόσο είναι διαφανής η επισήμανση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής ολομέλειας, υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές αλλά και τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη σε 12 προμηθευτές για αντίστοιχες οφειλές το 2021.

Ο πρόεδρος της Αρχής επεδίωξε ουκ ολίγες φορές να στείλει μήνυμα στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τη συμμόρφωση των παικτών στη νομοθεσία λέγοντας: «Δεν είμαστε αποικία… είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει πλαίσιο και εποπτεία».

Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στη χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην ΕΕ αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.

Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλάμβαναν τις επιδοτήσεις, για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση.

Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωσή τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023. Κατά τον ίδιο η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε επίσης και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς. Όπως είπε ερευνά τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος. Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ