Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Συνταγή από το Βέλγιο με μπύρα


Όταν οι μέρες είναι κρύες και υγρές, το μόνο που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε οι περισσότεροι, είναι να κουλουριάζουμε με μια ωραία μεγάλη κατσαρόλα στιφάδο. Ένα τέτοιο στιφάδο είναι και το βέλγικο Carbonnade a la Flamande. Αυτό το βελγικό μοσχαρίσιο στιφάδο παρασκευάζεται με βελγική μπύρα και πολλά κρεμμύδια. Η γεύση είναι λίγο γλυκόξινη, το γλυκό από τα κρεμμύδια, την προσθήκη ζάχαρης, του πελτέ ντομάτας και το ξινό από μια πινελιά μουστάρδας και ξύδι.

Πρέπει να δοκιμάσετε να το φτιάξετε με βέλγικη μπύρα αν θέλετε να σας βγει όπως το αυθεντικό. Είναι επίσης πολύ καλό μέσα στο στιφάδο να συμπεριλάβουμε λίγο μοσχαρίσιο συκώτι για μια υπέροχα χορταστική και γευστική πανδαισία. Έχετε κατά νου ότι πρέπει να πετύχετε μια γλυκόξινη και μπορείτε να ροδίσετε το κρέας σε φυτικό λάδι αντί για βούτυρο, αν και θα είναι πιο γευστικό με το βούτυρο.

Τα συστατικά είναι τα εξής:

  • 3 κιλά μοσχαρίσιο κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή μοσχαρίσιου κρέατος
  • 1 1/2 φλιτζάνι βελγική μπύρα
  • 4 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

Οδηγίες παρασκευής

Στεγνώστε το μοσχαρίσιο κρέας με χαρτί κουζίνας και μετά αλατοπιπερώστε καλά. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αφού λιώσει ροδίζετε το κρέας τμηματικά, χωρίς να το ανακατεύετε, περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν τελειώσετε με το κρέας λιώστε πάλι 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο μειώνοντας τη θερμότητα σε μέτρια. Προσθέστε τα κρεμμύδια και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν τα κρεμμύδια, περίπου 15 λεπτά. Προσθέστε αλεύρι και ανακατεύστε μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και το αλεύρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 2 λεπτά.

Προσθέστε ζωμό, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να χαλαρώσουν τα ροδισμένα κομμάτια και ανακατέψτε με τη μπύρα, το θυμάρι, τη δάφνη, το μοσχάρι με οποιονδήποτε από τους χυμούς που έχουν συσσωρευτεί και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήστε να σιγοβράσει πλήρως. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε μερικώς, αφήστε το να μαγειρευτεί για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει το μοσχαρίσιο κρέας. Ανακατεύετε κατά διαστήματα, ξύνοντας οτιδήποτε έχει κολλήσει στον πάτο του τηγανιού και περίπου μισή ώρα πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέστε τη μουστάρδα και την καστανή ζάχαρη, προσαρμόζοντας τα καρυκεύματα που προτιμάτε στη γεύση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ