Ο Κασουλίδης ενημέρωσε Μπορέλ για τα ΜΟΕ που θα προωθήσει η Λευκωσία


Για τις προτάσεις που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να προωθήσει προς την τουρκοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξήγησε εν συντομία πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να επαναφέρει τις προτάσεις που κινούνται γύρω από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και την Αμμόχωστο ανταποκρινόμενη σε όσα οι Γερμανοί είχαν εισηγηθεί ώστε να δημιουργηθεί κινητικότητα στο κυπριακό.

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι προσπάθειες για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σε σχέση με την Αμμόχωστο έπεσαν μέχρι στιγμής στο κενό, η Λευκωσία δοκιμάζει εκ νέου τη λογική των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα περισσότερα όμως εκ των οποίων είχαν προταθεί και παλαιότερα αλλά απορρίφθηκαν.

Αργότερα εντός Φεβρουαρίου σε συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να ενημερώσει εκτενέστερα για αυτές τις προτάσεις. Άλλωστε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων χθες, τα θέματα στην ατζέντα ήταν η κρίση στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη.

Στη συζήτηση για τη Λιβύη, συμμετείχε εξάλλου και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον οποίο θα συναντήσει στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης σε εκείνο το μέρος της συζήτησης εξέφρασε ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Ευρώπη τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ ενώ υποστήριξε την ανάγκη να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες διαλόγου ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης.

Στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συρία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι ο λαός της χώρας συνεχίζει να υποφέρει με την κρίση να επηρεάζει και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα αναφέρθηκε και στο ότι η Κύπρος «βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, ως απότοκο της παρατεταμένης κρίσης που επικρατεί» και υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί μια ρεαλιστική προσέγγιση από πλευράς ΕΕ όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου στο πλαίσιο για τη Συρία που καθορίζει το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους περιφερειακούς δρώντες, και σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του συριακού λαού, καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί πραγματική σταθερότητα και συμφιλίωση στη χώρα.

Σε παρέμβαση αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου με σαφή χρονοδιαγράμματα, με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών στη χώρα το συντομότερο δυνατό.

Επεσήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η κρίση στη Λιβύη θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων.

Όπως είπε, η διαιώνιση του σημερινού στάτους κβο ωφελεί εκείνους που στοχεύουν στη διατήρηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως πρόκειται για τους ίδιους γνωστούς δρώντες «που προσπαθούν να ενισχύσουν το γεωστρατηγικό τους αποτύπωμα και σε άλλες περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ