Κολύμπι: Συμβάλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και μειώνει το στρες [vid]


Ως μορφή σωματικής άσκησης, το κολύμπι είναι δύσκολο να συγκριθεί με άλλες ασκήσεις. Εκτός από όλα τα προφανή οφέλη του για τη σωματική υγεία, υπάρχει κάτι βαθειά θεραπευτικό για την ψυχή στο να βρίσκεσαι κοντά ή μέσα στο νερό. Εάν είστε τακτικοί κολυμβητές, αναμφίβολα το έχετε βιώσει.

Η επιστήμη έχει πολλά να πει σχετικά με το γιατί νιώθουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα, αν και χρειάζεται πάντα περισσότερη έρευνα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι.

Ας δούμε όμως πώς μας ωφελεί

Ανακούφιση από το άγχος
Η κολύμβηση είναι ένας διασκεδαστικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος, Η επαφή με το νερό, από μόνη της, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Ακόμα καλύτερα, το να βυθίζετε το κεφάλι σας στο νερό, ενώ κολυμπάτε μπορεί να έχει μια πολύ χαλαρωτική, σχεδόν διαλογιστική επίδραση στο μυαλό.

Επιπλέον, επιστημονικές μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων σε εκείνα τα μέρη του εγκεφάλου όπου το χρόνιο στρες έχει οδηγήσει σε κυτταρική φθορά – είναι μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση του ιππόκαμπου. Αν και η έρευνα δεν έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να είναι σε θέση να κάνει οποιεσδήποτε σταθερές προβλέψεις για τους ανθρώπους, είναι πιθανό πως η κολύμβηση μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε το άγχος πιο αποτελεσματικά.

Υγιής εγκέφαλος
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η βύθιση στο νερό ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει την παροχή οξυγόνου, γλυκόζης και θρεπτικών συστατικών που θα υποδηλώνουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου. Μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Έρευνας Griffith διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μαθαίνουν κολύμπι νωρίτερα φτάνουν σε σημαντικά γνωστικά αναπτυξιακά ορόσημα – συμπεριλαμβανομένης της προφορικής έκφρασης, της αριθμητικής και των οπτικών κινητικών δεξιοτήτων – νωρίτερα από τους συνομηλίκους τους και τους μη κολυμβητές.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

 

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ