Ανθεκτικό άμυλο: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας


Σκέφτεστε να αφαιρέσετε τα ζυμαρικά, τις πατάτες και άλλα φαγητά με άμυλο από τη διατροφή σας; Χμ! Μην βιάζεστε: Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να χάσετε πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή μερικά από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο στην πραγματικότητα προάγει την απώλεια βάρους, καθώς επίσης έχει και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικών ινών που βρίσκεται σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια, το καλαμπόκι και το ψωμί. Όπως υποδηλώνει το όνομα του, αυτό το άμυλο «ανθίσταται» στην πέψη στο λεπτό έντερο, το οποίο εμποδίζει το σώμα σας να απορροφήσει τις θερμίδες που περιέχει. Μέχρι να φτάσει το ανθεκτικό άμυλο στο έντερο, συγκεκριμένοι τύποι καλών βακτηρίων τρέφονται με αυτό για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένου του βουτυρικού.

Μελέτες που έγιναν τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο μειώνει το σωματικό λίπος. Να πώς: Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βουτυρικού οξέος που παράγεται από ανθεκτικό άμυλο παραμένει στο κόλον για να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, ορισμένα από τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας ταξιδεύουν επίσης στο ήπαρ, όπου εμποδίζουν το όργανο να απελευθερώσει αποθηκευμένους υδατάνθρακες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας το σώμα να κάψει σωματικό λίπος για ενέργεια.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα ενέργειας
Τα τρόφιμα με ανθεκτικό άμυλο βοηθούν στην επιβράδυνση της αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το φαγητό, παρέχοντας ενέργεια μακράς διαρκείας. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα κράκερ, τα πατατάκια και τα μπισκότα αφομοιώνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα απότομες αιχμές στη γλυκόζη του αίματος που πρέπει να μειωθούν με την ινσουλίνη. Η διατήρηση της γλυκόζης του αίματος εντός των φυσιολογικών ορίων είναι σημαντική μακροπρόθεσμα, επειδή μειώνει τη φθορά στο σώμα σας. Όσο πιο συχνά το πάγκρεας καλείται να παραγάγει ινσουλίνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.

Είναι υγιές για την καρδιά
Τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλουν επίσης σε μεγαλύτερες αρτηρίες που επιτρέπουν μεγαλύτερη ροή αίματος προς την καρδιά και τα άκρα. Το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων (λίπους) που φράζουν τις αρτηρίες στο αίμα, γεγονός που μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τους μύες.

Δαμάζει την Πείνα
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι το ανθεκτικό άμυλο προκαλεί την παραγωγή ορισμένων ορμονών που εμποδίζουν την πείνα, έτσι ώστε να αισθάνεστε ικανοποιημένοι ενώ τρώτε λιγότερο. Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από άλλα είδη υδατανθράκων και προάγει το αίσθημα πληρότητας για ώρες μετά το φαγητό. Απλώς φροντίστε να διατηρείτε τα γεύματά σας ισορροπημένα: Μια μελέτη συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συνδύαζαν πρωτεΐνη με ανθεκτικό άμυλο στο ίδιο γεύμα ένιωθαν πιο χορτάτες, είχαν μεγαλύτερη διατροφική ικανοποίηση και έκαιγαν περισσότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες που έτρωγαν είτε πρωτεΐνη είτε ανθεκτικό άμυλο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ