e-ΕΦΚΑ: Σε ποιες περιοχές αναβάλλονται αύριο (26/1) οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α.


Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την χώρα τα τελευταία 24ωρα, αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, αναβάλλονται οι υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. στις περιοχές Αττικής, Δωδεκανήσου, Κρήτης και Κυκλάδων, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι, δεν θα διενεργηθούν και οι επιτροπές σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται σις άνω και στις οποίες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετακίνηση ιατρού/μέλους της υγειονομικής επιτροπής, ο οποίος κατοικεί στις ως άνω αναφερόμενες περιοχές.

Όπως σημειώνει ο ΕΦΚΑ, «οι πολίτες ενημερώθηκαν εγκαίρως για την αναβολή των προγραμματισμένων ραντεβού τους και θα υπάρξει εκ νέου προγραμματισμός για την ημερομηνία διεξαγωγής τους με άμεση προτεραιότητα, με εντολή της διοίκησης, σε επόμενες προγραμματισθείσες επιτροπές».

Ο νέος Κανονισμός για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Νοέμβριο, έχει καταργηθεί η υποχρέωση επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες παθήσεις. Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπεγράφη στα μέσα του Νοεμβρίου από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου, όλοι οι πολίτες με μη αναστρέψιμες παθήσεις, ασχέτως αν είναι κύριες ή δευτερεύουσες, κατοχυρώνουν το ποσοστό αναπηρίας τους για πάντα. Σημειώνεται ότι, μέχρι πρότινος αυτό αφορούσε μόνο την κύρια μη αναστρέψιμη πάθηση ενώ όσοι είχαν ως δευτερεύουσα πάθηση έναν ακρωτηριασμό ή μια άλλη μη αναστρέψιμη πάθηση έπρεπε να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά, ανα τα τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας τεράστια ταλαιπωρία.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό:

  • Ενοποιείται και απλοποιείται ένα διάσπαρτο πλέγμα κανόνων που προκαλούσε συχνά σύγχυση και θυμό στους ασφαλισμένους με αναπηρία. Μέχρι πρότινος τα ΚΕΠΑ λειτουργούσαν με τους παλιούς κανόνες του ΙΚΑ. Τώρα και σε αυτό το πεδίο συντελείται μια ουσιαστική ενοποίηση όλων των παλαιών Ταμείων.
  • Αυξάνονται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (από 10 που ήταν μέχρι σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Προβλέπεται ρητώς τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών να είναι προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία
  • Ορίζεται η υποχρέωση, η ενημέρωση των ασφαλισμένων να γίνεται τουλάχιστον 7 ημέρες προ της ημερομηνίας εξέτασης.
  • Για πρώτη φορά αποτυπώνεται ευδιάκριτα η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας. Έτσι οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, ενισχύεται η διαφάνεια, αποφεύγεται η σύγχυση ως προς τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την οργάνωση των επιτροπών ΚΕΠΑ, τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας κα.
  • Επιπλέον, η θέσπιση του μέτρου των ηλεκτρονικών ραντεβού την περίοδο της πανδημίας και για τα ΚΕΠΑ διευκόλυνε σημαντικά τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και των υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό μονιμοποιείται και αποτελεί καλό παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ