Μετάλλαξη «Όμικρον»: Τα δύο τρίτα των κρουσμάτων είχαν μολυνθεί με Covid-19 στο παρελθόν


Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μολύνθηκαν πρόσφατα με τη μετάλλαξη «Όμικρον» λένε ότι είχαν ήδη Covid-19 στο παρελθόν.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια μεγάλη, συνεχιζόμενη μελέτη με τίτλο React, που υπέβαλε σε τεστ χιλιάδες εθελοντές στην Αγγλία. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μάθουμε πόσες είναι οι πραγματικές επαναμολύνσεις , τα αποτελέσματα όμως αποκαλύπτουν τις ομάδες που πιο πιθανό να κολλήσουν ξανά κορονοϊό.

Ανάμεσά τους εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και νοικοκυριά με παιδιά ή πολλά μέλη που ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Χειμερινό κύμα

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μέρος στη μελέτη. Τα τελευταία ευρήματα, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 βασίζονται σε περίπου 100.000 μοριακά τεστ (PCR) που εστάλησαν σε εθελοντές και στη συνέχεια επιστράφηκαν.

Περίπου 4.000 ήταν θετικοί, μακράν το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εντοπίστηκε η Όμικρον – η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, προκαλώντας ένα μεγάλο χειμερινό κύμα λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι από τους εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Δύο δόσεις προσφέρουν ελάχιστη προστασία έναντι της παραλλαγής, αν και η προστασία από τη σοβαρή ασθένεια μειώνεται λιγότερο.

Αλλά οι αναμνηστικές δόσεις έχουν κυκλοφορήσει με ταχύτητα από τότε που εμφανίστηκε η Όμικρον, για να ενισχυθεί η προστασία των ανθρώπων. Δύο στους τρεις (65%) από τους μολυσμένους εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν ήδη βγει θετικοί στην Covid-19 στο παρελθόν.

Πιθανές επαναμολύνσεις

Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί εκ νέου. Αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πιο πρόσφατα τεστ PCR ενδέχεται να εντοπίζουν παλιά ίχνη ιού. Άλλες εκτιμήσεις λένε οτι ένα στα 10 κρούσματα Όμικρον είναι πιθανή επαναμόλυνση.

Οι λοιμώξεις από τον κορωνοϊό έχουν επιβραδυνθεί πρόσφατα, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των νεαρών εφήβων, υποδηλώνουν επίσης τα ευρήματα του React.

Ο διευθυντής του προγράμματος React, καθηγητής Paul Elliott, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών τώρα που αναμιγνύονται περισσότερο μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο επιπολασμός στους ηλικιωμένους, ηλικίας 65 ετών και άνω, έχει αυξηθεί… γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Σατζίντ Νταβίντ δήλωσε: «Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε τις λοιμώξεις από την Covid-19 να αρχίζουν να επιβραδύνονται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς επιστρέφουμε στο Σχέδιο Α. Τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι υψηλά, επομένως, καθώς μαθαίνουμε να ζούμε με τον ιό, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε – πλένετε τα χέρια σας, αερίστε, κάντε εξετάσεις και, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, εμβολιαστείτε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ