Νέα Ζηλανδία: Στόχος άγριας καταδίωξης έγινε η πρωθυπουργός – Είσαι «ναζί» της φώναζαν οι διαδηλωτές


Νέας Ζηλανδία:Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα με στόχο την αναχαίτιση του κορονοϊού. «Δεν κινδύνευσε η ασφάλειά μου» λέει η ίδια, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους

Μία ομάδα διαδηλωτών πήρε στο κυνήγι το όχημα που μετέφερε την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας φωνάζοντας «ντροπή σου» και άλλα συνθήματα. Η ίδια η Τζασίντα Άρντερν είπε ότι «δεν ανησύχησε» κατά τη διάρκεια της καταδίωξης που κάνει ωστόσο τον γύρο του κόσμου. «Σε καμία περίπτωση δεν ανησυχούσα για την ασφάλειά μου» είπε, αφού το φορτηγό της κυνηγήθηκε από διαδηλωτές και κατέληξε σε ένα κράσπεδο.

Τα πλάνα από το περιστατικό, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα στο βαν, όπως «ντροπή σου» και «δεν συναινούμε».

Ένα άτομο που κινηματογραφεί ακούγεται να λέει «Να η Τζασίντα» και «Αυτό είναι διασκεδαστικό, είμαστε σε καταδίωξη». Το αυτοκίνητο καταδιώκει το φορτηγάκι της πρωθυπουργού και κάποια στιγμή κάποιος την αποκαλεί «Ναζί» και φωνάζει διάφορα υβριστικά συνθήματα. Καθώς το όχημά τους προσπαθεί να μπλοκάρει την πορεία της, το όχημα που μεταφέρει την Άρντερν αναγκάζεται να πέσει στο κράσπεδο για να αποφύγει τους διαδηλωτές και μετά συνεχίζει.

Ερωτηθείσα για το περιστατικό το απόγευμα της Τρίτης (25/1), η Άρντερν είπε ότι ήταν «μια ακόμη μέρα». Καθώς η Όμικρον μαίνεται σε όλο τον κόσμο, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εφαρμόζει μια παλιά τακτική – την καθυστέρηση «Σε κανένα σημείο δεν ανησυχούσα για την ασφάλειά μου ή την ασφάλεια οποιουδήποτε ήταν μαζί μου», είπε.

«Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε νέες και διαφορετικές εμπειρίες σε αυτή τη δουλειά… Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που έχει μια ένταση που είναι ασυνήθιστη για τη Νέα Ζηλανδία. Πιστεύω επίσης ότι με τον καιρό θα περάσει» πρόσθεσε

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω μιας μικρής αλλά αξιοσημείωτης αύξησης των απειλών εναντίον πολιτικών και δημοσίων προσώπων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη Νέα Ζηλανδία. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της επίσημης πράξης ενημέρωσης στο 1News αυτή την εβδομάδα, οι απειλές κατά των βουλευτών έφτασαν σε υψηλό τριετίας μέσα σε ένα μήνα σε σχέση πέρυσι.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας λέει ότι τα επεισόδια περιελάμβαναν απειλές για τραυματισμό, βλάβη και δολοφονία πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου ενός ατόμου που είχε απειλήσει να στείλει βόμβα στο κοινοβούλιο.

Η Άρντερν είπε ότι τα περιστατικά τέτοιου είδους είναι… μέρος της δουλειάς. «Το βλέπω σαν να είναι απλώς μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων. Και αν στους ανθρώπους δεν αρέσουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται, τότε είμαστε εμείς που φυσικά θα ακούσουμε τα σχόλια για αυτό».

Στο τέλος του 2021, το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας μετά από αναφορές βουλευτών ότι γίνονταν στόχος παρενόχλησης από διαδηλωτές κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και οι κοινοβουλευτικές υπηρεσίες πρόσθεσαν έναν μικρό προϋπολογισμό για να βοηθήσουν τους βουλευτές να αλλάξουν κλειδαριές ή συστήματα ασφαλείας.

Ο υπουργός αρμόδιος για την Covid-19 και αρχηγός της Βουλής Κρις Χίπκινς είπε στον Guardian τον Νοέμβριο ότι ένα από τα εκλογικά του γραφεία είχε υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις και ότι ο ίδιος είχε αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας. Η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων ασφαλείας ήταν αντίθετη με την εξαιρετικά προσιτή κυβέρνηση που οραματίζεται η Νέα Ζηλανδία, είπε. Η συντριπτική πλειοψηφία των Νεοζηλανδών έχει υποστηρίξει την προσπάθεια εμβολιασμού της χώρας, με σχεδόν το 95% των ενηλίκων να έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, ορισμένοι αντιστάθηκαν σθεναρά είτε στον ίδιο τον εμβολιασμό είτε στις εντολές που τον συνόδευαν: περίπου το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας υπόκειται σε οδηγίες υποχρεωτικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, τα άτομα χωρίς κάρτα εμβολίου δεν μπορούν να δειπνήσουν σε εσωτερικούς χώρους ή να επισκεφθούν επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια.

Η Τζασίντα Άρντερν επέλεξε να συμμορφωθεί πρώτη η ίδια με τα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στη χώρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Αναγκάστηκε να αναβάλει τον γάμο της. «Ο γάμος μου δεν θα πραγματοποιηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Αρντερν, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται και για τα άλλα ζευγάρια που επρόκειτο να παντρευτούν και επηρεάζονται από τους νέους περιορισμούς.

Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς νιώθει για την αναβολή, απάντησε: «Έτσι είναι η ζωή» και πρόσθεσε «δεν διαφέρω από χιλιάδες άλλους Νεοζηλανδούς που έχουν επηρεαστεί με πολύ πιο καταστροφικό τρόπο από την πανδημία, ο πιο συγκλονιστικός από τους οποίους είναι να μην μπορούν να είναι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μερικές φορές όταν είναι σοβαρά άρρωστοι. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε λύπη νιώθω εγώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ