Koρονοϊός: Το τρέχον κύμα της πανδημίας μπορεί να παραταθεί λόγω της νέας υποπαραλλαγής


Το τρέχον κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε να παραταθεί από το νέο στέλεχος της παραλλαγής Ομικρον προειδοποιούν οι ειδικοί

Η παραλλαγή BA.2 -η μετάλλαξη της μετάλλαξης Όμικρον– θεωρείται επί του παρόντος παραλλαγή υπό έρευνα (VUI) από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), μετά την ανακάλυψη ότι έχει παρόμοιες ιδιότητες με το αρχικό στέλεχος Όμικρον της COVID-19.

Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος είναι ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να παρατείνει το τρέχον κύμα, σύμφωνα με το Sky News. Ο δρ Mίρα Τσαντ, διευθυντής περιστατικών COVID-19 στο UKHSA, δήλωσε:

«Είναι η φύση των ιών να εξελίσσονται και να μεταλλάσσονται, επομένως είναι αναμενόμενο ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες παραλλαγές να εμφανίζονται καθώς η πανδημία συνεχίζεται. Η συνεχιζόμενη γονιδιωματική επιτήρηση μας επιτρέπει να τα ανιχνεύσουμε και να αξιολογήσουμε εάν είναι σημαντικές.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν το BA.2 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από την Όμικρον BA.1, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα και το UKHSA συνεχίζει να ερευνά.»

Ο Φρανσουά Μπαλού, καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας στο University College του Λονδίνου, πρόσθεσε ότι το BA.2 είναι περίπου 20 μεταλλάξει μακριά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον (BA.1). «Είναι ενδιαφέρον ότι οι δύο υποκατηγορίες της Όμικρον είναι αδελφές που χωρίστηκαν από τις άλλες πριν από αρκετούς μήνες και δεν προέρχονται η μία από την άλλη.

Με άλλα λόγια σε αυτό το στάδιο, οι BA.1 και BA.2 μπορούν να θεωρηθούν ως δύο επιδημιολογικά σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμες υποκατηγορίες της Όμικρον. Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Oλιβερ Τζόνσον, διευθυντής του Ινστιτούτου Στατιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, είπε ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά μπορεί απλώς να σημαίνει ότι η COVID-19 κολλάει περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

«Μπορεί να σημαίνει ότι θα παρατηρηθούν καθυστερήσεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία για περισσότερο από όσο θα θέλαμε (…) Είναι κάτι που πρέπει να προσέχουμε αντί να πανικοβαλλόμαστε αυτήν τη στιγμή, αλλά και πάλι είναι δυνητικά ενοχλητικό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ