Άμυλο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη «άμυλο», μπορεί να σκεφτούν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά αποθηκεύουν ενέργεια ως άμυλο, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων για τους περισσότερους ανθρώπους. Παίζουν καθοριστικό ρόλο σε μια θρεπτική, καλά ισορροπημένη διατροφή, καθώς παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για κάθε κύτταρο. Παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα τρόφιμα πλούσια σε άμυλο είναι πολύτιμα συστατικά και στην κουζίνα, καθώς μπορούν να πυκνώσουν τις σούπες και τις σάλτσες χωρίς να προσθέσουν λίπος.

Τι είναι το άμυλο;

Το άμυλο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των λαχανικών και των φρούτων. Η εξαγωγή καθαρού αμύλου από τα τρόφιμα παράγει μια λευκή, άγευστη και άοσμη σκόνη που δεν διαλύεται σε κρύο νερό ή αλκοόλ. Το άμυλο είναι πολυσακχαρίτης, που σημαίνει ότι είναι μια μακριά αλυσίδα που περιλαμβάνει έναν τύπο μορίου και αποτελείται από μόρια γλυκόζης. Μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: αμυλόζη και αμυλοπηκτίνη.

  • Η αμυλόζη είναι ένα γραμμικό ή ευθύγραμμο πολυμερές που οι επιστήμονες περιγράφουν ως άμορφο ή στερεό.
  • Η αμυλοπηκτίνη σχηματίζει μια διακλαδισμένη αλυσίδα και είναι κρυσταλλική.

 

Διαφορετικά φυτά περιέχουν ποικίλες αναλογίες αυτών των μονάδων πολυσακχαρίτη. Ωστόσο, η αμυλόζη γενικά αποτελεί το πολύ 30% του αμύλου, με το υπόλοιπο να είναι αμυλοπηκτίνη. Τα φυτά δημιουργούν αυτά τα πολυμερή αμύλου για να αποθηκεύουν τη γλυκόζη που δημιουργούν κατά τη φωτοσύνθεση. Για το λόγο αυτό, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε άμυλο είναι καλές πηγές ενέργειας.

Όταν κάποιος τρώει τροφή που περιέχει άμυλο, το σώμα διασπά τα φυσικά πολυμερή σε μονάδες γλυκόζης, οι οποίες παρέχουν ενέργεια σε όλο το σώμα. Εκτός από το ότι αποτελούν μέρος μιας θρεπτικής δίαιτας, διάφορες βιομηχανίες —συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών προϊόντω— χρησιμοποιούν άμυλο στις διαδικασίες παραγωγής τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ