Μετάλλαξη Όμικρον: 2 στους 3 ασθενείς με Omicron λένε ότι είχαν Covid και στο παρελθόν


Τα ευρήματα προέρχονται από μια μεγάλη, συνεχιζόμενη μελέτη, τη React, που εξέτασε με μοριακούς ελέγχους χιλιάδες εθελοντές στην Αγγλία. Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να μάθουμε πόσες είναι οι πραγματικές επαναμολύνσεις – αλλά τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τις ομάδες που φαίνεται να είναι πιο πιθανό να κολλήσουν ξανά τον Covid. Αυτές περιλαμβάνουν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και νοικοκυριά με παιδιά ή πολλά μέλη κάτω από την ίδια στέγη.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ελεχθεί για κορωνοϊό στη μελέτη. Τα τελευταία ευρήματα, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους 2022 – γύρος 17 – βασίζονται σε περίπου 100.000 τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (μοριακός έλεχος – PCR). Περίπου 4.000 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν θετικοί, μακράν το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδόν όλοι ήταν ασθενείς της παραλλαγής Οmicron του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι από τους εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Παρατηρήσεις τις μελέτης

Δύο στους τρεις (65%) ασθενείς εθελοντές που συμμετείχαν στην μελέτη δήλωσαν ότι είχαν ήδη βγει θετικοί στον Covid και κατά το παρελθόν. Πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν μολυνθεί εκ νέου, αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιο πρόσφατοι έλεγχοι PCR ενδέχεται να εντοπίζουν παλιά ίχνη του ιού. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μία στις 10 περιπτώσεις που οφείλονται στην παραλλαγή Omicron είναι πιθανή επαναμόλυνση.

Οι λοιμώξεις από κορωνοϊό έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες στο ΗΒ, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών και των νεαρών εφήβων, υποδηλώνουν επίσης τα ευρήματα της React. Ο διευθυντής του προγράμματος της React, καθηγητής Paul Elliott, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: “Υπάρχει ραγδαία αυξανόμενη επικράτηση μεταξύ των παιδιών (..) μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο επιπολασμός στους ηλικιωμένους, ηλικίας 65 ετών και άνω, έχει αυξηθεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες”. “Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση”, συμπλήρωσε.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ