Covid Δανία: Τερματίζει τους περιορισμούς, ενώ η γειτονική Σουηδία επεκτείνει τους δικούς της


Covid Δανία: Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για τον COVID, επιτρέποντας την πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μουσεία και νυχτερινά κέντρα, όλα χωρίς μάσκες, αν το επιλέξει ο κόσμος Τα τεστ COVID στο σπίτι θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε «βιώσιμα» με τον κορωνοϊό: Ειδικός μολυσματικών ασθενειών Ο ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες Δρ. Amesh Adalja συμμετέχει στο «Cavuto Live» για να παρέχει πληροφορίες για την πανδημία του κορωνοϊού. ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, Δανία (AP) — Η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καταργήσει τους περισσότερους περιορισμούς για την πανδημία την επόμενη εβδομάδα, παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τα μέτρα της για άλλες δεκαπέντε ημέρες.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου οι Δανοί θα απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφέ, μουσεία και νυχτερινά κέντρα, ενώ η χρήση μάσκας θα πάψει να είναι υποχρεωτική. «Αποχαιρετούμε τους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή που ξέραμε πριν», είπε η Frederiksen.

«Από την 1η Φεβρουαρίου, η Δανία θα είναι ανοιχτή».

Η Δανία απαιτεί επί του παρόντος μάσκες προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα καταστήματα, για όρθιους πελάτες σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και για άτομα που εισέρχονται σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οίκους ευγηρίας. Από την 1η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση θα προτείνει τη χρήση μάσκας μόνο σε νοσοκομεία, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και σπίτια για ηλικιωμένους.

Τα δεδομένα του CDC δείχνουν ότι η omicron αντιπροσωπεύει το 99,9% των νέων περιπτώσεων καθώς οι ειδικοί ερευνούν μια υποπαραλλαγή Ο Φρέντερικσεν είπε ότι ενώ η παραλλαγή της όμικρον αυξάνεται στη Δανία, δεν επιβαρύνει βαριά το σύστημα υγείας και ότι η χώρα έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου για τον κορωνοϊό, με τον υπουργό Υγείας Magnus Heunicke και τον διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας Soeren Brostroem. (AP)

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο το ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους περιορισμούς δεδομένων των υψηλών ποσοστών μόλυνσης», είπε. «Αλλά λιγότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά».

Η Δανία έχει δει τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 46.000 κρούσματα καθημερινά κατά μέσο όρο, αλλά μόνο 40 άτομα βρίσκονται επί του παρόντος σε μονάδες εντατικής νοσοκομειακής φροντίδας —κάτω από 80 πριν από μερικές εβδομάδες— δήλωσε ο υπουργός Υγείας Magnus Heunicke.

Ο Heunicke προέτρεψε τους Δανούς να κάνουν τακτικά τεστ. “Συνεχίζουμε με μια ισχυρή επιδημική επιτήρηση. Τότε… μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα εάν χρειαστεί.”

Η Frederiksen προειδοποίησε ότι η Δανία θα μπορούσε να δει αύξηση των λοιμώξεων τις επόμενες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητος ένας τέταρτος εμβολιασμός.

Οι περιορισμοί που θα καταργηθούν την επόμενη εβδομάδα εισήχθησαν αρχικά τον Ιούλιο, αλλά αφαιρέθηκαν περίπου δέκα εβδομάδες αργότερα μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού. Επανετέθηκαν όταν οι λοιμώξεις αυξήθηκαν στα ύψη. Το 2020, η Δανία έγινε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας και έστειλε σπίτι τους όλους τους δημόσιους υπαλλήλους χωρίς κρίσιμα καθήκοντα. Νωρίτερα την Πέμπτη, η Σουηδία παρέτεινε αρκετούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό για δύο εβδομάδες.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν είπε ότι η χώρα, η οποία στο παρελθόν είχε ξεχωρίσει μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για τη συγκριτικά απρόσκοπτη απόκριση της πανδημίας, έχει «εξαιρετικά ρεκόρ εξάπλωσης της μόλυνσης».

Η Karin Tegmark Wisell, επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας, δήλωσε ότι οι λοιμώξεις αναμένεται να μειωθούν σε μερικές εβδομάδες.

Είπε ότι η Σουηδία είχε 270.000 νέες μολύνσεις την περασμένη εβδομάδα και ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον μισό εκατομμύριο μπορεί να νοσήσει την εβδομάδα».

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.

Σε μια άλλη σκανδιναβική χώρα, τη Φινλανδία, η πρωθυπουργός Sanna Marin έγραψε στο Twitter ότι «η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την αναγκαιότητα (των) περιορισμών». Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανοίξει πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις χαμηλού κινδύνου με πάσο για την COVID και να επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων με ταχύτερο πρόγραμμα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ