Τι επιδιώκει να κερδίσει ο Τσίπρας από την πρόταση δυσπιστίας


Αποφασισμένος να πιέσει ακόμα περισσότερο την ήδη στρυμωγμένη εξαιτίας της πανδημίας, της ακρίβειας και πλέον, και της αδράνειας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, κυβέρνηση, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκρούουν τα σχόλια που προέρχονται από κυβερνητικές διαρροές, δημοσιολόγους, αλλά και το ΚΙΝΑΛ, ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουν χείρα βοηθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι η ώρα η «Μαξίμου ΑΕ» να απολογηθεί για την «ανέμελη» και «εγκληματική» πολιτική της, πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

Είναι αλήθεια ότι στην Κουμουνδούρου «ζύγισαν» καλά όλες τους τις επιλογές πριν ο αρχηγός τους, από το βήμα της Βουλής, προχωρήσει σε αυτή την ιδιαίτερα επιθετική κίνηση. Έκριναν ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία ήταν επιβεβλημένη μία τέτοια ενέργεια.

Μάλιστα, θεωρούν ότι με το αίτημα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας πετυχαίνουν:

Τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης σε μία συγκυρία πλήρους αποδιοργάνωσης του κυβερνητικού επιτελείου, όπως φάνηκε από το πρωτοφανές -όπως το χαρακτηρίζουν- χάος και την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η προαναγγελθείσα κακοκαιρία.

Εκτιμούν ότι φέρνουν, έτσι, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, την ώρα που αυτά έχουν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των τελευταίων ημερών η διαχείριση της κακοκαιρίας. Σε αυτή, προφανώς προστίθενται και η παταγώδης αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας. Άλλωστε, χθες, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αναλυτικότατος επί των λόγων που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση.

Πιστεύουν ότι έτσι θα φέρουν τον πρωθυπουργό «απολογούμενο» για ακόμη μία φορά, αφού η μισή συγγνώμη που διατύπωσε κατά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν προσχηματική για να βγει από τη δύσκολη θέση και κενή περιεχομένου. Άλλωστε, σημειώνουν ότι αφού δεν συνοδεύθηκε από καμία απολύτως παραίτηση ή αποπομπή των υπουργών που τα έκαναν θάλασσα -όπως ακριβώς είχε κάνει με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι- αλλά αντίθετα ακολουθήθηκε από τα γνωστά μηνύματα «αυτοθαυμασμού του Μητσοτάκη πάνω στα ερείπια». Για τρεις μέρες τώρα θα υπερασπίζεται αυτούς που αρνήθηκε να αποπέμψει, ενώ θα είναι πιο δύσκολο σε μικρό χρονικό διάστημα να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ανασχηματισμό τους, αφού θα τους έχει υπερασπιστεί.

Θεωρούν ότι θα αναγκάσουν τους υπουργούς που δια της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν «να βγάλουν έξω την ουρά τους» από την ανάληψη των ευθυνών, να ταυτιστούν με το Μαξίμου και να υπερασπιστούν επιλογές όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού – στον οποίον σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις αποδίδουν μεγάλες ευθύνες.

Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η πρόταση δυσπιστίας φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δυσχερή θέση να πάρει θέση για τις «αποκαλύψεις σήψης της υπόδικης τηλεπερσόνας» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για τον Μένιο Φουρθιώτη και τα πάρε, δώσε που ισχυρίζεται ότι είχε με κυβερνητικά στελέχη- και οι οποίες έχουν περάσει «αναίμακτα», εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών της κακοκαιρίας.

Παράλληλα, οδηγούν όλα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά», ούτε ίσες αποστάσεις. «Θέλουν να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης ή η κριτική τους εξαντλείται σε αόριστες ανακοινώσεις χωρίς διά ταύτα;», ρωτούν από την Κουμουνδούρου, προσπαθώντας να βάλουν δύσκολα, κατά κύριο λόγο, στο ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με το ίδιο σκεπτικό και εκ των πραγμάτων, η Νέα Δημοκρατία θα μπει για ακόμα μία φορά σε απόλυτη κοινοβουλευτική απομόνωση, καθώς θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τρεις ημέρες, την ώρα που η φθορά της εντείνεται ραγδαία σε κοινωνικό επίπεδο.

Τέλος, όπως από χθες κιόλας σας ενημέρωσε το Newsbomb.gr, η απόφαση για πρόταση μομφής δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική δυναμικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα με στόχο την οριστική πτώση αυτού που ονομάζει «καθεστώτος Μητσοτάκη». Ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται από τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού με τη διατύπωση του αιτήματος για εκλογές -που επίσης αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου– και κορυφώνεται κοινοβουλευτικά, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ