Πρόταση μομφής: Η τριήμερη πόλωση, η κομματική συσπείρωση κι ένα μπούμερανγκ που πλανάται στον αέρα


Τριήμερη πόλωση στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας – Σε κόκκινο συναγερμό τα επιτελεία των κομμάτων ακονίζουν τα μαχαίρια τους με αιχμή την κακοκαιρία, την ακρίβεια, αλλά και την πανδημία

Από σήμερα μέχρι και το βράδυ της Κυριακής η Βουλή θα μετατραπεί σε αρένα με εκατέρωθεν βολές και κατηγορίες, κυρίως μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ακραία πόλωση προκειμένου τα κόμματα να προκαλέσουν το καθένα για το δικό του εκλογικό ακροατήριο τη μέγιστη συσπείρωση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα το οποίο οφείλεται – όπως εκτιμούν – στην πίεση που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της μεγάλης και συνεχιζόμενης δημοσκοπικής ανόδου του Κινήματος Αλλαγής και του Νίκου Ανδρουλάκη. Εκτιμούν δηλαδή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί υπό το κράτος του πανικού και ότι κάνει το κάνει για να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να μπορέσει να συμπαρασύρει την υπόλοιπη αντιπολίτευση σε ένα «αντι-Μητσοτάκη» μέτωπο. Παρόλα αυτά όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη όλη αυτή η συζήτηση αλλά και η ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Κουμουνδούρου, αφού η ΝΔ θα βγει ισχυρή κοινοβουλευτικά, αλλά θα υπάρξει και συσπείρωση στο εσωτερικό της Πειραιώς.

Από την άλλη μεριά στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον τα παίζουν όλα για όλα. Και πρόταση μομφής και εκλογές και «να φύγει ο Μητσοτάκης εδώ και τώρα». Είναι προφανές ότι ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι σκληρός και καταγγελτικός. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει είναι ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα ακολουθήσουν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο Νίκος Ανδρουλάκης φρόντισε ήδη από χθες να πάρει αποστάσεις λέγοντας ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ζητάει εκλογές και όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα μπούμε στα μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα». Είναι μάλλον απίθανο κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα να μπει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ ουρά…

Άλλωστε κάπως έτσι ερμηνεύουν οι υπόλοιποι το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόταση μομφής. Ως ένα κάλεσμα – συστράτευση πίσω από τη γενική επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι στο βήμα της Βουλής δεν μπορεί να βρίσκεται ο κ. Ανδρουλάκης καθότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής και ποντάρει στην επαναφορά του διλήμματος «Τσίπρας ή Μητσοτάκης;». Η ελάσσων αντιπολίτευση όμως ζυγίζει τα πράγματα διαφορετικά από την Κουμουνδούρου και εδώ που τα λέμε δεν έχει τα ίδια άγχη και τις ίδιες αγωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφίβολο πάντως είναι αν η ΝΔ θα σηκώσει το γάντι και τους τόνους σε επίπεδο ακραίας πόλωσης. Όπως λένε έμπειρα γαλάζια στελέχη «αν η Βουλή κινηθεί σε ρυθμούς ευπρέπειας, χωρίς λαϊκισμούς και εξάρσεις τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει μόνος του να ωρύεται». Όπως και να έχει η μάχη στη Βουλή θα είναι μια πρόβα τζενεράλε για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής ο «τρικομματισμός» μιας και ήδη βρισκόμαστε σε ένα προπαρασκευαστικό έτος προεκλογικής φρενίτιδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ