Σπανάκι: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας εάν φάτε πολύ


Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι βρίσκουν πάντα μια ξεχωριστή θέση σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Έτσι, θεωρούνται από τα πιο υγιεινά λαχανικά στον πλανήτη. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι υγιεινά δεν σημαίνει ότι εμπορείτε να τρώτε όσο να ‘ναι.

Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό, που πρέπει να καταναλώνεται προσεκτικά και σε σωστές ποσότητες, για να αποκομίσετε τα οφέλη του χωρίς να βλάψετε την υγεία σας. Το σπανάκι είναι εύχρηστο λαχανικό. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο ωμό όσο και σε μαγειρεμένο. Μπορείτε να φτιάξετε smoothies, σούπες, να το βάλετε σε ομελέτες, ή να το συνδυάσετε με φακές και άλλα λαχανικά. Ταιριάζει με όλα.

Τί συμβαίνει όταν τρώτε σπανάκι σε υπερβολική ποσότητα και ποιος πρέπει να το αποφεύγει.

Τα οφέλη για την υγεία από το σπανάκι

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το σπανάκι θεωρείται υπερτροφή, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και υποστηρίζει την υγεία με πολλούς τρόπους. Είναι πλούσιο σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βιταμίνη Α, C και Κ. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου καρκίνου, στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση της καλής υγείας, στην απώλεια βάρους και στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Καθώς το σπανάκι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη.

Τι συμβαίνει εάν καταναλώνετε σπανάκι σε υπερβολική ποσότητα

Το να φάτε ένα μικρό μπολ σπανάκι κάθε μέρα δεν είναι επιβλαβές για την υγεία ούτε οδηγεί σε παρενέργειες. Η κατανάλωση όμως υπερβολικού σπανακιού κάθε μέρα μπορεί να αρχίσει σιγά σιγά να επηρεάζει την υγεία σας με τους εξής τρόπους:

  • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών: Το σπανάκι περιέχει πολύ οξαλικό οξύ, μια φυσική ένωση στα φυτά. Όταν η ποσότητα αυτής της ένωσης στο σώμα υπερβαίνει το φυσιολογικό επίπεδο, αρχίζει να επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά άλλα μέταλλα. Το οξαλικό οξύ συνδέεται με τα μόρια του ψευδαργύρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου. Και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μετάλλων.
  • Αλλεργία: Το σπανάκι περιέχει αρκετή ισταμίνη. Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα από τα κύτταρα του σώματος και μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ψευδοαλλεργική επίδραση σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Τοξική αντίδραση: Η υπερβολική κατανάλωση σπανακιού κάθε φορά, ή για μια χρονική περίοδο μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό.
  • Προβλήματα στο στομάχι: Αν το παρακάνετε θα έχετε αέρια, φούσκωμα και κράμπες. Μπορεί επίσης να έχετε προβλήματα στο στομάχι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σπανάκι

  • Εάν έχετε ιστορικό πέτρας στα νεφρά: Όταν υπάρχει πάρα πολύ οξαλικό οξύ στον οργανισμό λόγω της υψηλής πρόσληψης σπανακιού, το σώμα μας δυσκολεύεται να το απομακρύνει από το σύστημα. Έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
  • Εάν υποφέρετε από προβλήματα στις αρθρώσεις: Μαζί με το οξαλικό οξύ, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε πουρίνες, ένα είδος ένωσης. Αυτές οι δύο ενώσεις μαζί μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα, έναν τύπο αρθρίτιδας. Για όσους υποφέρουν ήδη από πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και φλεγμονή, η υπερβολική πρόσληψη σπανακιού μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
  • Εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο για την αραίωση του αίματος: Το σπανάκι, επειδή είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, μπορεί να αντιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα, για την αραίωση του αίματος. Μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλους παράγοντες πήξης που υπάρχουν στο αίμα.

Πηγή: https://timesofindia.indiatimes.com


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ