Πιστοποιητικό υγείας Κίνα: Οι αυστηροί υγειονομικοί κώδικες ορίζουν τη ζωή της Covid εποχής


Μέρες αφότου αγόρασε φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού από ένα φαρμακείο στο Πεκίνο, η φοιτήτρια Yu έμεινε έκπληκτη όταν ανακάλυψε ότι ο πολύτιμος πράσινος κωδικός υγείας της —η βασική βαθμολογία που χρειαζόταν για την είσοδο στα καταστήματα, τα γραφεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης— είχε εξαφανιστεί. Σε μια σκηνή που επαναλαμβάνεται σε όλη την κινεζική πρωτεύουσα, ένα αναδυόμενο παράθυρο προειδοποιούσε τώρα ότι η εφαρμογή δεν μπορούσε πλέον να εξακριβώσει την κατάσταση κινδύνου του κορωνοϊού. Το σχολείο ήταν εκτός για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, επομένως η πρόσβαση στις τάξεις δεν ήταν πρόβλημα. Ωστόσο, το να φτιάχνει το τσάι της με φούσκα ήταν ένα άλλο θέμα. “Δεν αγοράζω αρκετό τσάι για να καλύψω το ελάχιστο για παράδοση, αλλά το κατάστημα τσαγιού γάλακτος δεν με αφήνει να μπω χωρίς υγειονομικό κωδικό”, θρηνούσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo που μοιάζει με το Twitter.

Ένα φαινόμενο που πολλαπλασιάζεται

Η Yu ήταν μία από τους χιλιάδες που εμφανίστηκαν σε χώρους εργασίας ή εμπορικά κέντρα του Πεκίνου αυτή την εβδομάδα μόνο για να διαπιστώσουν ότι τους απαγορεύτηκε η είσοδος λόγω της κατάστασης του κωδικού υγείας τους, καθώς οι ήδη αυστηροί έλεγχοι του ιού είχαν αυξηθεί ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη κυκλοφόρησε αθόρυβα έναν νέο κανόνα που απαιτούσε από όλους όσοι είχαν αγοράσει φάρμακα για οτιδήποτε μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορωνοϊού -συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του βήχα και της ξηρότητας του λαιμού- να κάνουν ένα τεστ ιού προτού αποκατασταθεί η κατάσταση της εφαρμογής υγείας τους στο πράσινο. Αλλά αυτό δεν ήταν απλώς ένα τεχνικό πρόβλημα.

Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός στα τέλη του 2019, είναι ένα από τα τελευταία μέρη στον κόσμο που τηρείται μια πολιτική μηδενικής ανοχής, στην οποία η παραμικρή ένδειξη έξαρσης αντιμετωπίζεται με μαζικά τεστ και αυστηρές καραντίνες. Οι υγειονομικοί κώδικες, με το χρωματικά κωδικοποιημένο τους σύστημα κόκκινου, κίτρινου και πράσινου που υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου COVID, ήταν ένας κρίσιμος πυλώνας αυτού του συστήματος. Οι εφαρμογές παρακολούθησης της υγείας απαιτούνται πλέον για είσοδο σχεδόν παντού, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, σταθμών μεταφορών, καταστημάτων, εμπορικών κέντρων και ταξί. Χωρίς αυτό, η κανονική ζωή σταματάει.

Καθώς τα παράπονα όπως της Yu συσσωρεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag του Weibo “Beijing Health Kit Pop-up” κέρδισε περισσότερες από ένα εκατομμύριο προβολές. “Δεν μπορώ να βγω να φάω ή να αγοράσω καφέ – είναι τόσο ενοχλητικό”, εξοργίστηκε ένας από τους πολλούς που χτυπήθηκαν από την αλλαγή. Το δράμα τόνισε την εξάρτηση της χώρας από το σύστημα του κώδικα υγείας, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2020, λίγους μόλις μήνες μετά την πανδημία. Ενώ οι εφαρμογές δεν είναι τεχνικά υποχρεωτικές, είναι ουσιαστικά αδύνατο να μετακινηθείτε στην Κίνα χωρίς μία. Η εφαρμογή του Πεκίνου είναι ένα από τα δεκάδες τοπικά προγράμματα παρακολούθησης της υγείας που χρησιμοποιούν δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού και ελέγχου υγείας για να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών και να αξιολογούν εάν βρέθηκαν κοντά σε άτομα με τον ιό. Καταγράφει επίσης την κατάσταση του εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού.

Πόσο απαραίτητες είναι οι εφαρμογές;

Ορισμένες εφαρμογές είναι τόσο ευαίσθητες που μπορούν να εντοπίσουν συγκεκριμένες περιοχές που επισκέφθηκαν και να εμποδίσουν τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς, εάν έχουν επισκεφτεί κοινότητες υψηλού κινδύνου. Τουλάχιστον ένας εγκληματίας έχει συλληφθεί αφού χρειάστηκε να υποβάλει δεδομένα στην εφαρμογή, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Λέγεται ότι βρισκόταν σε φυγή για δεκαετίες, παραιτήθηκε επειδή δεν μπορούσε πλέον να μπει σε καταστήματα ή να βρει δουλειά χωρίς τον κωδικό. Η κυκλοφορία των κωδίκων υγείας αντιμετωπίστηκε αρχικά με ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Όμως αυτές παρουσιάστηκαν γρήγορα καθώς η Κίνα άρχισε να διαφημίζει τον χειρισμό της πανδημίας ως ιστορία επιτυχίας σε αντίθεση με το χάος στο εξωτερικό.

Τώρα, όσοι ταξιδεύουν μεταξύ επαρχιών συχνά πρέπει να κατεβάσουν πολλές τοπικές εκδόσεις της εφαρμογής – καθώς και μια εθνική έκδοση που συνδέεται με τους αριθμούς τηλεφώνου τους – και να εμφανίζουν πράσινους κωδικούς σε όλες τις εφαρμογές όταν φτάνουν στους προορισμούς τους. Πολλά γραφεία, εστιατόρια και σταθμοί μεταφορών απαιτούν από τους επισκέπτες να ανοίξουν την εφαρμογή και να σαρώσουν κωδικούς QR για συγκεκριμένες τοποθεσίες για να κάνουν “check in” πριν εισέλθουν. Η πανταχού παρουσία του συστήματος, αν και χρήσιμη για τους αξιωματούχους που επιδιώκουν να παρακολουθούν τις επαφές του κορωνοϊού, έχει επίσης αποδειχθεί μια από τις κύριες αδυναμίες του. Κάτοικοι στη δυτική πόλη Xi’an παραπονέθηκαν τον Δεκέμβριο για συντριβή του τοπικού κώδικα υγείας σε όλο το σύστημα, αφού οι αρχές διέταξαν ξαφνικά μαζικές δοκιμές εκατομμυρίων κατοίκων λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ