Κορωνοϊός διάθεση των αντιικών χαπιών: Την Δευτέρα ξεκινάει η διάθεση της θεραπείας κατά του COVID


Τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία Merck (MSD στην Ελλάδα) σε συνεργασία με την Ridgeback Biotherapeutics , θα λαμβάνει ο ασθενής μετά από γνωμοδότησή του θεράπων ιατρού ο οποίος  θα υποβάλλει αίτημα στην ειδική πλατφόρμα, με τη γραπτή συγκατάθεση του ασθενή.

Το αίτημα θα εξετάζεται από αρμόδια 5μελή Επιτροπή (που απαρτίζεται από τους καθηγητές Στυλιανό Λουκίδη, Αναστασία Κοτανίδου, Αναστασία Αντωνιάδου και τους γιατρούς Αθανάσιο Σκουτέλη και Ελευθέριο Θηραίο) αν ο ασθενής πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις.«Η απάντηση θα δίδεται εντός 24 ωρών και θα αποστέλλεται με SMS και στο γιατρό και στον ασθενή. Από εκεί και πέρα θα επικοινωνεί ο ΕΟΠΥΥ με τον ασθενή και θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία του και τη διεύθυνση του», εξήγησε χθες η κυρία Γκάγκα.

H κ. Μίνα Γκάγκα

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, τα φάρμακα θα παραδίδονται με κούριερ. Η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. «Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η κα Γκάγκα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ