Άγχος ερυθρότητα: Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο


Η αντιμετώπιση του άγχους είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η κατανόηση του τι είναι το άγχος και πώς εκδηλώνεται, είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία και τη διαχείριση αυτής της ψυχικής ασθένειας. Ένας από τους σωματικούς τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται το άγχος; Κάψιμο ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο. “Το κάψιμο του προσώπου συχνά έχει την αίσθηση σαν το δέρμα ή το πρόσωπό σας να είναι ζεστό και επίσης προκαλεί ερυθρότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αντίδρασης του σώματός σας στο στρες”, σύμφωνα με τη Shanya Hardie, ψυχίατρο στο MyPsychiatrist PLC στη Βιρτζίνια. Το άγχος κάνει τον εγκέφαλο να απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα, οι οποίες στη συνέχεια ωθούν τα αιμοφόρα αγγεία σας να ξεκινήσουν δράση. “Ένα κύμα αίματος στο πρόσωπο καθώς χαλαρώνουν τα αγγεία προκαλεί κοκκίνισμα ή αίσθηση θερμότητας”, εξήγησε η Χάρντι.

Η οδυνηρή αίσθηση τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των μάγουλων, αλλά μπορεί επίσης να ξεπλυθεί σε ολόκληρο το πρόσωπό σας. Το κάψιμο μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 15 λεπτά ή μέχρι να καταφέρετε να μειώσετε το ακραίο στρες. Το άγχος επηρεάζει διαφορετικούς μηχανισμούς του σώματος καθώς ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται σε καταστάσεις ή σκέψεις που αντιλαμβάνεται ως απειλητικές. Μερικές κοινές σωματικές εκδηλώσεις αυτού περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. Αν αυτό σας φαίνεται γνωστό, σίγουρα δεν είστε ο μόνος που το βιώνει. (Επίσης, δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Μερικές φορές το μυρμήγκιασμα του προσώπου μπορεί να είναι σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, νευροπάθειας ή άλλης κατάστασης υγείας που αξίζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.)

Δείτε πώς μπορείτε να μειώσετε το κάψιμο του προσώπου όταν έχετε άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Προσδιορίστε τι προκαλεί το άγχος σας

Το άγχος μπορεί να προκληθεί από μια σκέψη, μια σωματική αίσθηση, μυρωδιές, συγκεκριμένα άτομα ή καταστάσεις. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς να καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί, επειδή μπορεί να προκληθεί από μια ασυνείδητη μνήμη. Η εμπειρία του καθενός είναι μοναδική. Για να καταλάβετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, ξεκινήστε περνώντας από μια νοητική λίστα ελέγχου για το τι μπορεί να έχει προκαλέσει το κάψιμο του προσώπου σας. Θα μπορούσε να είναι μια αρνητική σκέψη, οικονομικές ανησυχίες, σύγκρουση, άγχος στη δουλειά ή αναδρομή σε ένα τραυματικό γεγονός; Τι συνέβη ακριβώς πριν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματά σας; Η τήρηση αρχείου προηγούμενων ερεθισμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαδικασία εξάλειψης και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε νέους παράγοντες ενεργοποίησης.

Αποσπάστε το μυαλό σας

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να μετατοπίσετε την εστίασή σας σε κάτι διαφορετικό από τις αισθήσεις που νιώθετε. Δοκιμάστε να μετρήσετε τον αριθμό των αντικειμένων σε ένα δωμάτιο, να μυρίσετε ένα άρωμα που απολαμβάνετε ή να μιλήσετε με έναν έμπιστο φίλο για αυτό που νιώθετε. Η σκόπιμη, βαθιά αναπνοή μπορεί επίσης να ηρεμήσει σωματικά το σώμα σας εάν αισθάνεστε άγχος ή άγχος. Δοκιμάστε μια απλή τεχνική αναπνοής όπως η μέθοδος 4-7-8, όπου εισπνέετε από τη μύτη σας για να μετρήσετε τα τέσσερα και μετά κρατήστε την αναπνοή σας για να μετρήσετε το επτά. Στη συνέχεια, απελευθερώστε εκπνέοντας από το στόμα σας για να μετρήσετε το οκτώ. Η εισπνοή και η εκπνοή αυξάνει το οξυγόνο στον εγκέφαλο και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας. Άλλοι τρόποι για να αποσπάσετε την προσοχή σας μπορεί να είναι να ακούτε χαλαρωτική μουσική, να αγκαλιάζετε κατοικίδια, να διαβάζετε ένα βιβλίο, να παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, να χρωματίζετε ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενήλικες ή να παρακολουθείτε μια παράλογη παράσταση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ