Αθλητισμός κατάθλιψη: H γιόγκα βοηθά τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα [vid]


Η κατάθλιψη είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και είναι δύσκολο να υπάρξει μία θεραπευτική προσέγγιση πλήρως αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς. Τα άτομα με κατάθλιψη πρέπει συχνά να σταθμίζουν τα οφέλη των αντικαταθλιπτικών με τις παρενέργειές τους. Στο πλαίσιο των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων, η θεραπεία με γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στη διαχείριση των συμπτωμάτων τους και την ανάρρωση – και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης, μπορεί να είναι το κύριο εργαλείο αυτοβοήθειας που αποτρέπει την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Τα άτομα με κατάθλιψη εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία σχετίζεται με εγκεφαλικές αλλαγές στον ιππόκαμπο, τον προμετωπιαίο φλοιό και την αμυγδαλή. Ειδικότερα, η αμυγδαλή (υπεύθυνη για την απόκρισή μας στο φόβο και το στρες) φαίνεται να είναι διευρυμένη και πιο ενεργή στα άτομα με κατάθλιψη. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν κατάθλιψη.

Την ίδια ώρα, μελέτες έχουν δείξει μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης σε όσους κάνουν γιόγκα. Θεωρείται ότι οι ασκήσεις αναπνοής που αποτελούν βασικό μέρος της γιόγκα προκαλούν την απόκριση χαλάρωσης του σώματος και ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας ή mindfulness (μια άλλη πτυχή της γιόγκα) σχετίζεται επίσης με τη μείωση της κορτιζόλης, καθώς και με τη μείωση του μεγέθους της αμυγδαλής. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης αμέσως μετά από ένα μάθημα γιόγκα – κάτι που υποδηλώνει ότι τα οφέλη δεν περιορίζονται στη μακροχρόνια πρακτική. Επιπλέον, μια πολλά υποσχόμενη μελέτη έδειξε μείωση του ιδεασμού αυτοκτονίας για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μετά από παρέμβαση γιόγκα 12 εβδομάδων.

Ένα άλλο όφελος της γιόγκα είναι ότι προσφέρει μια μορφή άσκησης σε άτομα που ζουν με ή είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη. Η αποτελεσματικότητα της άσκησης για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχει τεκμηριωθεί καλά και δεδομένου ότι η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι αποστραγγίζει τα κίνητρα, η γιόγκα μπορεί να προσφέρει έναν ήπιο και ευχάριστο τρόπο για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Η γιόγκα είναι μια μη επικριτική πρακτική, ωφέλιμη για τους ασθενείς, και ανεξάρτητα από το επίπεδο «δεξιότητάς» τους. Τα μαθήματα γιόγκα είναι φιλόξενοι χώροι που μπορούν να προσφέρουν μια υποστηρικτική αίσθηση κοινότητας. Αυτό είναι σημαντικό για τα άτομα που ζουν με κατάθλιψη, καθώς τα αισθήματα αναξιότητας και αυτοεπίκρισης μπορεί να αποτελούν εμπόδιο στη σωματική δραστηριότητα.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ