Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Η μικροβιακή αντοχή παραμένει απειλή για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια


Η πρώτη έκθεση «Παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη» που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον ΠΟΥ/Ευρώπη στις 26 Ιανουαρίου 2022, παρέχει μια πανευρωπαϊκή επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με την μικροβιακή αντοχή (AMR) στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, με δεδομένα από το 2020.

Με περισσότερες από 670.000 ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις να εμφανίζονται μόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ και περίπου 33.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους ως άμεση συνέπεια αυτών των λοιμώξεων, η επιβάρυνση για την υγεία της λόγω της μικροβιακής αντοχής είναι συγκρίσιμη με αυτή της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV μαζί.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση των ΠΟΥ και ECDC δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Ενώ η αξιολόγηση του ακριβούς μεγέθους της μικροβιακής αντοχής παραμένει μία πρόκληση σε πολλά περιβάλλοντα, συγκεκριμένα μοτίβα AMR είναι εμφανή σε κλινικές ρυθμίσεις που καλύπτονται από τα δίκτυα επιτήρησης.

Τα υψηλά ποσοστά αντοχής που παρουσιάζει η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (K. pneumoniae) σε κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς και καρβαπενέμες σε αρκετές χώρες προκαλούν ανησυχία, λένε οι ειδικοί και προτείνουν τη διάδοση ανθεκτικών κλώνων σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης και υποδεικνύουν, σε πολλές χώρες και περιοχές, τους σοβαρούς περιορισμούς στις θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με λοιμώξεις που προκαλούνται από αυτά τα παθογόνα.

Καθώς τα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά βακτήρια δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των συνόρων, τα αποτελέσματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση με σκοπό την καταπολέμηση της AMR σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ. Η αντοχή στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως η βανκομυκίνη και εκείνα της ομάδας των καρβαπενεμών, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Όταν αυτά τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, υπάρχουν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις, οδηγώντας μερικές φορές σε θάνατο. Η αντοχή στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής υπονομεύει επίσης την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων που σώζουν ζωές, όπως η θεραπεία του καρκίνου και η μεταμόσχευση οργάνων, σημειώνουν οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνουν χρειάζονται επειγόντως ισχυρές επενδύσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού και τις μελλοντικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ