Μετάλλαξη Όμικρον ΗΠΑ: Ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από την Delta το Φθινόπωρο


Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή όμικρον του κορωνοϊού οδηγεί τον ημερήσιο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το κύμα της δέλτα του περασμένου φθινοπώρου. Η Omicron, είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που σαρώνει σε ολόκληρη την υφήλιο, οδηγώντας τον ημερήσιο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ σε επίπεδα που υπερβαίνουν τους θανάτους που καταγράφησαν κατά το κύμα δέλτα του περασμένου φθινοπώρου. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναφέρουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες ημερήσιες διαγνώσεις COVID-19 εν μέσω του κύματος της όμικρον, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ η παραλλαγή Omicron ενέχει «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των επτά ημερών για τους ημερήσιους νέους θανάτους από COVID-19 στις ΗΠΑ αυξάνεται από τα μέσα Νοεμβρίου, φτάνοντας τους 2.267 την Πέμπτη και ξεπερνώντας το ανώτατο όριο των 2.100 τον Σεπτέμβριο, όταν η παραλλαγή δέλτα ήταν κυρίαρχη.

Τώρα η μετάλλαξη omicron εκτιμάται ότι ευθύνεται σχεδόν για όλες τις νέες διαγνώσεις στη χώρα. Και παρόλο που προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στους περισσότερους ανθρώπους, το γεγονός ότι είναι πιο μεταδοτική σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν. «Η Omicron θα μας οδηγήσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους», δήλωσε ο Andrew Noymer, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο μέσος ημερήσιος απολογισμός θανάτων είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η χώρα σιγά-σιγά έβγαινε από το ρεκόρ των 3.300 νεκρών ημερησίως. Περισσότεροι Αμερικανοί λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά του ιού από ό,τι πριν από την έκρηξη της μετάλλαξης όμικρον, σύμφωνα με δημοσκόπηση του AP-NORC αυτή την εβδομάδα. Αλλά πολλοί άνθρωποι, κουρασμένοι από την κρίση, επιστρέφουν σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας με την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί ή οι προηγούμενες λοιμώξεις θα τους προστατεύσουν.

Τα συμπτώματα της Omicron είναι συχνά πιο ήπια και ορισμένοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί λένε οι ερευνητές. Όμως, όπως και η γρίπη, μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά για άτομα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν άλλα προβλήματα υγείας ή δεν έχουν εμβολιαστεί. «Είναι σημαντικό, να επισημανθεί ότι το «ηπιότερο» δεν σημαίνει «ήπιο»», δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Δρ Ροσέλ Βαλένσκι, αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ