Long Covid: «Κρυφή» βλάβη στους πνεύμονες των ασθενών δείχνει νέα έρευνα – Φως στο μυστήριο


Ασθενείς που υπέφεραν απο το λεγόμενο σύνδρομο Long Covid μπορεί να έχουν κρυφή βλάβη στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με μια μικρή πιλοτική μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο με αέριο ξένο, για να εντοπίσουν τυχόν ανωμαλίες των πνευμόνων που δεν εντοπίζονται στις σαρώσεις ρουτίνας.

Επικεντρώθηκαν σε 11 άτομα που δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν κόλλησαν για πρώτη φορά κορονοϊό, αλλά παρουσίασαν μακροχρόνια δύσπνοια μετά την αρχική τους μόλυνση.

Μια μεγαλύτερη, πιο λεπτομερής μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. Η εργασία βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που εξέτασε άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα ρίχνουν φως στο γιατί η δύσπνοια είναι τόσο συχνή στον κορονοϊό μακράς διαρκείας – αν και οι λόγοι για την αίσθηση δύσπνοιας είναι συχνά πολλοί και περίπλοκοι. Με τον όρο Long Covid περιγράφεται μια σειρά συμπτωμάτων που συνεχίζονται για πολλές εβδομάδες μετά τη μόλυνση από κορονοϊό και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλη αιτία.

«Το ταξίδι του οξυγόνου»

Η ομάδα, από την Οξφόρδη, το Σέφιλντ, το Κάρντιφ και το Μάντσεστερ συνέκρινε σαρώσεις με το ευγενές αέριο ξένο και άλλες δοκιμές πνευμονικής λειτουργίας σε τρεις ομάδες ανθρώπων.

Αυτό περιελάμβανε άτομα με μακρά Covid και δύσπνοια που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν μολύνθηκαν, 12 άτομα που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με Covid-19 αλλά δεν είχαν μακρά Covid και 13 υγιή άτομα ως «μέτρο σύγκρισης».

Χρησιμοποιώντας τη νέα προσέγγιση, όλοι οι συμμετέχοντες εισέπνευσαν αέριο ξένο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Το αέριο συμπεριφέρεται με τρόπο παρόμοιο με το οξυγόνο, αλλά μπορεί να εντοπιστεί οπτικά κατά τη διάρκεια των σαρώσεων, έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να «δουν» πόσο καλά μετακινήθηκε από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος – ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την πλειονότητα των ατόμων με Covid μακράς διαρκείας, η μεταφορά αερίου ήταν λιγότερο αποτελεσματική από ότι στους υγιείς. Οι άνθρωποι που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για Covid είχαν παρόμοιες ανωμαλίες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια και ειδικευόμενη στους πνεύμονες Δρ Έμιλι Φρέιζερ είπε ότι ήταν απογοητευτικό να έρχονται άνθρωποι στην κλινική και να μην μπορούν να τους εξηγήσουν ακριβώς γιατί τους κόβεται η ανάσα. Συχνά οι ακτινογραφίες και οι αξονικές τομογραφίες δεν δείχνουν ανωμαλίες.

«Αυτή είναι σημαντική έρευνα και πραγματικά ελπίζω ότι θα ρίξει περισσότερο φως σε αυτό.» Αλλά πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι οι στρατηγικές αποκατάστασης και η επανεκπαίδευση της αναπνοής μπορούν να είναι πραγματικά χρήσιμες. «Όταν βλέπουμε ανθρώπους στην κλινική που έχουν κομμένη την ανάσα, μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο».

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Φέγκιους Γκλίσον, δήλωσε: «Τώρα υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως πόσοι ασθενείς με μακροχρόνια Covid θα υποβληθούν σε μη φυσιολογικές σαρώσεις, τη σημασία της ανωμαλίας που εντοπίσαμε, την αιτία της ανωμαλία και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της.

«Μόλις κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες». Η εργασία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε επίσημη διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους.

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ