Μακρά Covid δύσπνοια: Βλάβες στους πνεύμονες ασθενών με μακρά Covid


Οι ερευνητές εντόπισαν ανωμαλίες στους πνεύμονες ασθενών με μακρά COVID που αντιμετωπίζουν δύσπνοια που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τεστ ρουτίνας. Η μελέτη EXPLAIN, στην οποία συμμετέχουν ομάδες στο Σέφιλντ, στην Οξφόρδη, στο Κάρντιφ και στο Μάντσεστερ, χρησιμοποιεί υπερπολωμένες μαγνητικές τομογραφίες xenon για να διερευνήσει πιθανή βλάβη στους πνεύμονες σε ασθενείς με μακρά COVID-19 που δεν έχουν νοσηλευτεί με COVID-19 αλλά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δύσπνοια. Η μελέτη υποστηρίζεται από το NIHR Oxford Biomedical Research Center (BRC). Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο bioRxiv. Μια προηγούμενη μελέτη είχε χρησιμοποιήσει την ίδια πρωτοποριακή μέθοδο απεικόνισης για να αποδείξει ότι υπήρχαν επίμονες πνευμονικές ανωμαλίες σε ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί με COVID-19 αρκετούς μήνες μετά το εξιτήριο.

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία xenon;

Η υπερπολωμένη μαγνητική τομογραφία xenon είναι μια ασφαλής εξέταση σάρωσης που απαιτεί από τον ασθενή να ξαπλώσει στον σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας και να αναπνεύσει σε ένα λίτρο αδρανούς αερίου xenon που έχει υπερπολωθεί έτσι ώστε να μπορεί να φανεί χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία. Καθώς το ξένο συμπεριφέρεται με πολύ παρόμοιο τρόπο με το οξυγόνο, οι ακτινολόγοι μπορούν να παρατηρήσουν πώς το αέριο μετακινείται από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος. Η σάρωση διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και, καθώς δεν απαιτεί έκθεση σε ακτινοβολία, μπορεί να επαναληφθεί με την πάροδο του χρόνου για να δείτε αλλαγές στους πνεύμονες. Ενώ η πλήρης μελέτη EXPLAIN θα στρατολογήσει περίπου 400 συμμετέχοντες, αυτό το αρχικό πιλοτικό συμμετείχαν 36 άτομα, αποτελούμενα από τρεις ομάδες:

  • Ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μακροχρόνιο COVID, οι οποίοι έχουν εξεταστεί σε μακροχρόνιες κλινικές COVID και οι οποίοι έχουν κανονική αξονική τομογραφία (αξονική τομογραφία)
  • Άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με COVID-19 και έχουν πάρει εξιτήριο πριν από περισσότερους από τρεις μήνες, που έχουν κανονικές ή σχεδόν φυσιολογικές αξονικές τομογραφίες και δεν παρουσιάζουν μακροχρόνια COVID-19
  • Μια ομάδα ελέγχου που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο που δεν έχουν μακρά συμπτώματα COVID και δεν έχουν νοσηλευτεί με COVID-19

Τι δείχνουν τα ευρήματα;

Αυτά τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικά μειωμένη μεταφορά αερίων από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος σε αυτούς τους μακροχρόνιους ασθενείς με COVID όταν άλλες εξετάσεις είναι φυσιολογικές. Η μέθοδος, η ανάπτυξη και οι κλινικές εφαρμογές της υπερπολωμένης μαγνητικής τομογραφίας ξένου πρωτοστάτησαν από τον καθηγητή Jim Wild και την ερευνητική ομάδα Pulmonary, Lung and Respiratory Imaging Sheffield (POLARIS) στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Η ομάδα πραγματοποίησε τις πρώτες κλινικές ερευνητικές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πρώτη κλινική διαγνωστική σάρωση στον κόσμο με αυτήν την τεχνολογία.

Ο καθηγητής Jim Wild, επικεφαλής απεικόνισης και ερευνητής NIHR καθηγητής μαγνητικού συντονισμού στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε: «Η μαγνητική τομογραφία Xenon είναι μοναδικά τοποθετημένη για να βοηθήσει στην κατανόηση του γιατί η δύσπνοια επιμένει σε ορισμένους ασθενείς μετά την COVID. “Το Xenon ακολουθεί την οδό του οξυγόνου όταν προσλαμβάνεται από τους πνεύμονες και μπορεί να μας πει πού βρίσκεται η ανωμαλία μεταξύ των αεραγωγών, των μεμβρανών ανταλλαγής αερίων και των τριχοειδών αγγείων στους πνεύμονες. Αυτή η πολυκεντρική μελέτη είναι πολύ συναρπαστική και ανυπομονώ πραγματικά για αυτήν βοηθώντας στη μετάφραση μεθόδων μαγνητικής τομογραφίας πνευμόνων που έχουμε αναπτύξει περαιτέρω προς την κλινική χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

Κατανοώντας την μακρά Covid

Το EXPLAIN είναι μία από τις 19 μελέτες που έχουν λάβει σχεδόν 40 εκατομμύρια λίρες ως επένδυση από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας (NIHR) για τη βελτίωση της κατανόησης της μακράς COVID, από τη διάγνωση και τη θεραπεία έως την αποκατάσταση και την ανάρρωση. Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Fergus Gleeson, καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος ακτινολόγος στο Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε: “Γνωρίζαμε από τη μετανοσοκομειακή μας μελέτη COVID ότι το xenon μπορούσε να ανιχνεύσει ανωμαλίες όταν η αξονική τομογραφία και άλλα Οι δοκιμές λειτουργίας των πνευμόνων είναι φυσιολογικές. Αυτό που βρήκαμε τώρα είναι ότι, παρόλο που οι αξονικές τομογραφίες τους είναι φυσιολογικές, οι μαγνητικές τομογραφίες xenon έχουν εντοπίσει παρόμοιες ανωμαλίες σε ασθενείς με μακρά COVID.”

“Αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί ποτέ στο νοσοκομείο και δεν είχαν οξεία σοβαρή ασθένεια όταν είχαν λοίμωξη από την COVID-19. Μερικοί από αυτούς εμφανίζουν τα συμπτώματά τους για ένα χρόνο μετά τη μόλυνση από την COVID-19. “Υπάρχουν τώρα σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Όπως πόσοι ασθενείς με μακρά COVID θα υποβληθούν σε μη φυσιολογικές σαρώσεις, τη σημασία της ανωμαλίας που εντοπίσαμε, την αιτία της ανωμαλίας και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές της. Μόλις καταλάβουμε μηχανισμοί που οδηγούν αυτά τα συμπτώματα, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικές θεραπείες”. Η Δρ Έμιλι Φρέιζερ, σύμβουλος αναπνευστικής οδού που ηγείται της κλινικής αξιολόγησης μετά την COVID-19 της Οξφόρδης, είπε: “Αυτά είναι ενδιαφέροντα αποτελέσματα και μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στους πνεύμονες ορισμένων ασθενών με μακρά COVID-19 συμβάλλουν στη δύσπνοια.

Η δύσπνοια κυριαρχεί

Ο καθηγητής Nick Lemoine, Πρόεδρος της επιτροπής χρηματοδότησης για την COVID-19 του NIHR και Ιατρικός Διευθυντής του Δικτύου Κλινικής Έρευνας του NIHR, δήλωσε: “Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα μήνες μετά την COVID-19, με τη δύσπνοια ένα από τα πιο κοινώς αναφερθέντα συμπτώματα. Αυτή η πρώιμη έρευνα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα τόσο της αφοσιωμένης προσπάθειας που καταβάλλει η ερευνητική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για να κατανοήσει αυτό το νέο φαινόμενο, όσο και της κορυφαίας παγκοσμίως τεχνογνωσίας που περιέχει αυτή η κοινότητα.”

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ