Σταϊκούρας: Η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα έτη


Αισιόδοξος αναφορικά την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 39ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εκφράζοντας την άποψη ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξής της.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι η Κυβέρνηση θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ενδυναμώσουν την αγορά ακινήτων και θα προωθήσουν την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και στην προσπάθεια αυτή ουσιαστικό ρόλο θα παίξει η ορθή αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα συνεισφέρουν καθοριστικά στη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, βασισμένο σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε κλάδους και τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως τόνισε.

Κατά τον υπουργό, αυτή η πολιτική μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά, σταθερά και σε μακροχρόνια βάση έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, να μειώσει το ύψος του χρέους και να συνεισφέρει -καθοριστικά- στην αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η σημερινή κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αναγνωρίζοντας την αξία της αγοράς της ακίνητης περιουσίας, έθεσε σε εφαρμογή και υλοποιεί, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο για την ισχυρή ανάκαμψή της.

Ταυτόχρονα προχωράει, με συντονισμένες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες, στην αξιοποίηση, κατά τον βέλτιστο τρόπο, της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικότερα όπως ανέφερε:

  • Υπήρξαν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θεσπίσαμε φορολογικά κίνητρα.
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας.
  • Προωθούνται μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αγορά ακινήτων στη χώρα μας.
  • Τέθηκαν τα θεμέλια ώστε να «ξεκολλήσουν» μεγάλα επενδυτικά έργα και να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη, την τόνωση και την ανάδειξη της ιδιωτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

«Η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση μίας σειράς δεικτών στους οποίους -όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής- αποτυπώνεται η θετική δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2021, καθώς και η βελτίωση της θέσης της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού για ακίνητα.

Συγκεκριμένα, η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει υψηλούς ετήσιους ρυθμούς αύξησης του αριθμού και του όγκου των νέων οικοδομικών αδειών (25,9% και 47,6% αντίστοιχα) το δεκάμηνο του 2021, ενώ οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα παρουσιάζουν μια σταθερά αυξητική τάση, επιστρέφοντας σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται το 2021, με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό και οι επιχειρηματικές προσδοκίες για την κατασκευή κατοικιών, όπως αποτυπώνονται στον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ, ενισχύθηκαν σημαντικά το ενδεκάμηνο του 2021 (47,1% σε σχέση με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2020).

Τέλος, ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων εκτιμάται ότι θα καταγράψει θετικό ρυθμό το 2021.

Σε ό,τι αφορά την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με βάση τους δείκτες τιμών της Τράπεζας της Ελλάδος, καταγράφηκαν -κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021- θετικοί ρυθμοί μεταβολής, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για επαγγελματικής χρήσης ακίνητα να εμφανίζεται ανανεωμένο», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ