Παρενόχληση έφηβοι: Το 48% έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στα ραντεβού τους


Το να ερωτευτείς για πρώτη φορά μπορεί να είναι συναρπαστικό και το ραντεβού αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της εφηβείας. Όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, αυτές οι πρώιμες εμπειρίες ρομαντισμού συχνά εκτρέπονται σε ανθυγιεινά εδάφη. Το 48% των νέων ηλικίας 12 έως 18 ετών που περιγράφουν ότι είχαν έναν σύντροφο και βγήκαν ραντεβού τον περασμένο χρόνο έχουν επίσης βιώσει καταδίωξη και παρενόχληση που σχετίζεται με αυτά τα ραντεβού. Τόσο η καταδίωξη όσο και η παρενόχληση που σχετίζεται με τα ραντεβού μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη στους εφήβους, αλλά μπορεί επίσης να είναι προάγγελος για πιο σοβαρές μορφές κακοποίησης εάν η σχέση συνεχιστεί.

Τα ποσοστά τρομάζουν

Η μελέτη  συνέλεξε δεδομένα έρευνας που αναφέρθηκαν μόνοι τους από 320 εφήβους από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της Έρευνας για τις Σχέσεις Εφήβων και την Οικιακή Βία. Οι νέοι με εμπειρία γνωριμιών ρωτήθηκαν εάν ένας σύντροφος γνωριμιών τους είχε κατασκοπεύσει ή τους ακολούθησε, εάν είχε καταστρέψει κάτι που τους ανήκε ή αν είχε περάσει από τους διαδικτυακούς τους λογαριασμούς. Σχεδόν οι μισοί (το 48%) είπαν ότι είχαν βιώσει μία ή περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές, ενώ το 43% είπε ότι είχαν κάνει αυτά τα πράγματα σε κάποιον με τον οποίο έβγαιναν ραντεβού. Είναι ανησυχητικό, αυτά τα στατιστικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παρακολούθηση ή η επιθετική συμπεριφορά προς έναν συντριβή ή σύντροφο δεν είναι συνηθισμένη μόνο μεταξύ των εφήβων των ΗΠΑ. Μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικό ή αποδεκτό.

Λόγω της απειρίας, οι έφηβοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν πότε αντιμετωπίζονται άσχημα. Και, επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται, μπορεί να μην ξέρουν πώς να χειριστούν μια κατάσταση στην οποία η προσοχή κάποιου τους κυριεύει ή τους τρομάζει. Μπορεί να είναι δύσκολο για τους νέους να γνωρίζουν τι συνιστά υγιή και ανθυγιεινή ρομαντική αναζήτηση, επίσης. Εν τω μεταξύ, οι δίαιτες των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν διαθέτουν απαραίτητα ιδανικά πρότυπα σχέσης. Είναι σημαντικό για τους έφηβους να ακούν από τους ενήλικες ότι δεν είναι φυσιολογικό να θέλουν συνεχώς να ξέρουν τι κάνει ο σύντροφός τους και ότι η παρακολούθηση των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η είσοδος στους ιδιωτικούς λογαριασμούς τους είναι επεμβατική – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια σχέση.

Η αντίδραση των γονιών

Διαπιστώνεται ότι οι γονείς τείνουν να έχουν μία από τις δύο ακραίες αντιδράσεις στην ιδέα ότι οι έφηβοί τους βγαίνουν για πρώτη φορά. Υπάρχει η αντίδραση “πάνω από το νεκρό μου σώμα”, που συνήθως σημαίνει ότι απαγορεύουν στα παιδιά τους να βγαίνουν ραντεβού εντελώς. Ή υπάρχει η απάντηση “α, η παιδική αγάπη είναι τόσο χαριτωμένη”, στην οποία δεν σκάβουν πολύ βαθιά στο περίγραμμα της σχέσης. Μια τρίτη επιλογή είναι να εκτιμήσουν οι γονείς τους τρόπους με τους οποίους τα ραντεβού είναι φυσιολογικά και βοηθητικά για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, το ραντεβού μπορεί να δώσει στους εφήβους εξάσκηση στο τέλος των σχέσεων. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας ρόλος για τους γονείς: Δώστε προσοχή σε αυτό που συμβαίνει και να είστε εκεί για να τους καθοδηγήσετε εάν υπάρχουν σημάδια ότι μια σχέση γίνεται ανθυγιεινή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ