Σκυλακάκης : Πρώτα να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε.


Την πεποίθηση πως το 2022 η οικονομία θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο κ. Σκυλακάκης είπε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που οφείλεται, συντριπτικά, σε αυξήσεις διεθνών αγαθών, τις τιμές των οποίων δεν ελέγχουμε.

«Το φυσικό αέριο πήγε από τα 15-20 ευρώ, στα 70-150 ευρώ. Τώρα, είναι κοντά στα 92 ευρώ. Αγοράζουμε και κάθε 10 ευρώ αύξηση, είναι 600 εκατ. ευρώ επιβάρυνση για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Οι λογαριασμοί του ρεύματος – που κάποιος βουλευτής τούς επιδείκνυε πριν – έχουν 45% φυσικό αέριο, ως καύσιμο, το οποίο έχει αυξηθεί 4-6 φορές. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Έρχεται η Κυβέρνηση και καλύπτει ένα κομμάτι αυτής της αύξησης. Για τα νοικοκυριά κάλυψε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Για τις επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο καλύπτει το 50%. Ωστόσο, οι δυνατότητες – να το ξέρουμε όλοι – είναι πεπερασμένες. Κρατήσαμε την οικονομία όρθια με τεράστια δημοσιονομική θυσία, στη διάρκεια της πανδημίας. Έχουμε, τώρα, την ανάγκη να μειώσουμε το έλλειμμα και από του χρόνου θα περάσουμε σε ήπιο, πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε συνετοί και μετρημένοι», ανέφερε.

Ο ίδιος τόνισε πως οι πολίτες θα βιώσουν το 2022 μία οικονομία που θα πηγαίνει κάθε ημέρα και καλύτερα. «Οι εμβληματικές, διεθνείς επενδύσεις – τις ανέφεραν όλοι εδώ – έχουν μεγάλη σημασία. Αυτές οι εμβληματικές επενδύσεις, των μεγάλων επιχειρηματικών κολοσσών, είναι σαν τους αρχηγούς του «κοπαδιού» των επενδυτών. Όταν κάποιοι, μεγάλοι επενδυτές έρχονται σε μία χώρα, ακολουθούν οι άλλοι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς. Έχουν, δηλαδή, πολλαπλάσια αξία, από τη μεγάλη αξία που έχουν οι ίδιες οι επενδύσεις. Και επενδύσεις σημαίνει, προφανώς, δουλειές, μισθοί, προοπτική, μέλλον. Θα προστεθούν πολλές περισσότερες επενδύσεις με τη βοήθεια του «Ελλάδα 2.0», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως υπάρχει όμως μία αρχή που πρέπει να ακολουθούμε. Πρέπει πρώτα να βγάζουμε τα χρήματα και μετά να τα ξοδεύουμε. «Δεν δουλεύει ανάποδα. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε και να λέμε ότι θα έρθουν τα χρήματα, κάπως. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και φοβάμαι και άλλα κόμματα μας λένε το αντίθετο. Ξοδέψτε, τώρα, χρήματα που δεν έχουμε. Δανειστείτε σαν να μην υπάρχει αύριο και έχει ο Θεός», τόνισε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ