Φλαβονοειδή Πάρκινσον: Η κατανάλωση φλαβονοειδών δρα αποτρεπτικά στην γνωστική έκπτωση


Το κόκκινο κρασί μπορεί να είναι μια ένοχη απόλαυση, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στις καταστροφές της νόσου του Πάρκινσον. Γιατί; Τα αντιοξειδωτικά στο κόκκινο κρασί και τα φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της κινητικής διαταραχής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με ερευνητές, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον που τρώνε τρεις ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα που δεν τρώνε τόσες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή. “Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Δίνουν διάφορα χρώματα σε αυτά τα φυτά”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Δρ. Xiang Gao, διευθυντής του εργαστηρίου διατροφικής επιδημιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, στο University Park.

Η προσαρμογή ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, ακόμη και μετά τη διάγνωση του Πάρκινσον, θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης. Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή παρέτειναν τη ζωή των ασθενών με Πάρκινσον, μόνο ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση. “Στην προηγούμενη μελέτη μας, που δημοσιεύτηκε στο Neurology το 2012, ανακαλύψαμε ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο Πάρκινσον στο μέλλον μεταξύ εκείνων που δεν είχαν Πάρκινσον στην αρχή της παρακολούθησης. Η τρέχουσα μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών”, πρόσθεσε ο Γκάο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα, τσάγια και κόκκινο κρασί μπορούν γρήγορα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διευκολύνουν το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αθηροσκλήρωση στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο της νόσου του Πάρκινσον, είπαν οι ερευνητές. Για τη μελέτη, ο Γκάο και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν δεδομένα για περισσότερα από 1.200 άτομα με νόσο του Πάρκινσον, μέσης ηλικίας 72 ετών, που είχαν την πάθηση κατά μέσο όρο για 33 χρόνια. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι ασθενείς απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν πόσο συχνά κατανάλωναν τσάι, μήλα, μούρα, πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 75% των ασθενών πέθαναν. Από αυτούς, 513 πέθαναν από Πάρκινσον, 112 πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα και 69 από καρκίνο.

Τι έδειξε η μελέτη

Εκείνοι των οποίων η διατροφή περιλάμβανε τα περισσότερα φλαβονοειδή είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με άτομα των οποίων η διατροφή περιελάμβανε τη λιγότερη ποσότητα φλαβονοειδών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών ήταν περίπου 673 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα και η χαμηλότερη ήταν περίπου 134 mg την ημέρα. Για αναφορά, οι φράουλες έχουν περίπου 180 mg φλαβονοειδή ανά μερίδα 100 γραμμαρίων και τα μήλα έχουν περίπου 113. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή πριν την εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ανδρών, αλλά όχι των γυναικών, σημείωσε ο Γκάο. Αλλά μετά τη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον, η κατανάλωση περισσότερων φλαβονοειδών συνδέθηκε με καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και για τα δύο φύλα, σημείωσε.

Όσο για το ποιες τροφές είναι καλύτερες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν ανθοκυανίνες, που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα, είχαν κατά μέσο όρο 66% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους που κατανάλωναν τη χαμηλότερη ποσότητα ανθοκυανινών. Για το φλαβονοειδές flavan-3-ols, που βρίσκεται στα μήλα, το τσάι και το κρασί, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα είχαν 69% μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο. Αν και ο τρόπος με τον οποίο τα φλαβονοειδή ενεργούν για να βελτιώσουν την επιβίωση του Πάρκινσον δεν είναι ξεκάθαρος, η προσθήκη μούρων, μήλων, πορτοκαλιών και τσαγιού στη διατροφή μπορεί να είναι ένας εύκολος και χαμηλού κινδύνου τρόπος βελτίωσης των αποτελεσμάτων, είπε ο Γκάο. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει τους ανθρώπους που δεν πίνουν αλκοόλ να ξεκινήσουν, αλλά εκείνοι που το πίνουν ίσως θέλουν να στραφούν στο κόκκινο κρασί, πρότεινε. Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 26 Ιανουαρίου στο περιοδικό Neurology.

Περιορισμοί στην έρευνα

Ωστόσο, η ξαφνική προσθήκη φλαβονοειδών στη διατροφή σας μπορεί να μην είναι το μαγικό κόλπο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους ασθενείς με Πάρκινσον. Η φύση των δεδομένων από αυτή τη μελέτη δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται καθώς τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον θα ζήσουν περισσότερο εάν αλλάξουν ξαφνικά τη διατροφή τους για να συμπεριλάβουν φλαβονοειδή. Για παράδειγμα, η ανάμειξη κρασιού και Πάρκινσον δεν είναι πάντα ασφαλής, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, που συνήθως σχετίζονται με πτώση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή δεν είναι καλά για τους ασθενείς με Πάρκινσον και μπορεί ακόμη και να έχουν συγκεκριμένα οφέλη για τα άτομα με τη νόσο. Συνολικά, τα φλαβονοειδή είναι εξαιρετικά για την υγεία σας και αυτή η μελέτη προσθέτει στη συλλογική βιβλιογραφία που υποστηρίζει έναν πιθανό ρόλο στη νόσο του Πάρκινσον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ