Επίμονο πληθωρισμό και χαμηλές αποδόσεις προβλέπει το μεγαλύτερο fund του κόσμου


Ο επικεφαλής του Norwegian sovereign wealth fund, του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου στον κόσμο, προειδοποίησε πως οι επενδυτές θα έλθουν αντιμέτωποι με μια περίοδο χαμηλών αποδόσεων, καθώς αναμένει πως η αύξηση του πληθωρισμού θα γίνεται ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Νικολάι Τάνγκεν (Nicolai Tangen), διευθύνων σύμβουλος του Norwegian sovereign wealth fund που έχει κεφάλαια 1,3 τρισ. δολαρίων, δήλωσε στους Financial Times πως θεωρεί πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μόνιμη.

Ο πληθωρισμός κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δυο δεκαετιών στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός της αύξησης τιμών άγγιξε το 7% τον Δεκέμβριο, από μόλις 0,1% τον Μάιο του 2020,

Ο Νικολάι Τάνγκεν είπε πως το πετρελαϊκό fund, που κατέχει το ισοδύναμο του 1,5% της κάθε εισηγμένης εταιρείας του κόσμου, θεωρεί πως ότι ο πληθωρισμός «μπορεί να είναι ισχυρότερος από αυτό που αναμένεται γενικότερα», καθώς ο κόσμος βιώνει και υψηλή ζήτηση και διαταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο ίδιος εκτιμά πως θα τα επόμενα λίγα χρόνια η αύξηση των τιμών θα πλήξει ταυτόχρονα και τα ομόλογα και τις μετοχές, ενώ θεωρεί πως υπάρχουν παράγοντες, όπως η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων ή των ατόμων που αποχωρούν από την εργασία τους, που ενισχύουν την άποψή του ότι οι αυξήσεις θα είναι μόνιμες.

Όπως επισήμανε «θα έχουμε πολύ δυσκολότερους καιρούς μπροστά μας… με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και πολύ υψηλές αγορές μετοχών και με αυξανόμενο –και σε ορισμένα σημεία επιταχυνόμενο-πληθωρισμό, θα μπορούσαμε να δούμε μια μακρά περίοδο χαμηλών αποδόσεων».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ