Νοσήσαντες εμβολιασμένοι Covid: Πόσο κινδυνεύετε αν έχετε νοσήσει και εμβολιαστεί πλήρως;


Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες Καναδοί έχουν κολλήσει και αναρρώσει από την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19, με τον επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά να λέει ότι τα κρούσματα πιθανότατα έχουν κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες, όπως φυσικά και στην Ελλάδα. Τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, αναμνηστικό εμβόλιο και είχαν προηγούμενη λοίμωξη από την COVID-19 έχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι του ιού από ποτέ. Αλλά το κοκτέιλ αντισωμάτων τριών δόσεων και η ανοσία που βασίζεται σε λοιμώξεις σας καθιστούν αλεξίσφαιρο έναντι μιας άλλης μόλυνσης;

Ενώ τα δεδομένα για επαναμολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον είναι περιορισμένα, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια περίοδο χάριτος κατά την οποία είναι απίθανο να αρρωστήσουν ξανά με την ίδια παραλλαγή. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η ανοσία μειώνεται με τον καιρό. Συνεπώς, η πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων παραλλαγών σημαίνει ότι η ανοσία σε επίπεδο πληθυσμού που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον δεν θα παραμείνει σταθερή.

“Εάν νοσήσατε με Όμικρον, είστε πιθανώς εντάξει για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν θα πρέπει πραγματικά να ανησυχείτε μήπως κολλήσετε ξανά, εκτός εάν η επόμενη παραλλαγή είναι σούπερ, πολύ διαφορετική από κάτι που έχουμε δει πριν.” δήλωσε ο Bruce Mazer, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill και αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής της Task Force για την ανοσία της COVID. “Εξαρτάται πραγματικά από το πώς μεταλλάσσεται ο ιός. Εάν ο ιός παραμείνει ίδιος με αυτούς που έχουμε εμβολιαστεί, τότε έχουμε καλή προστασία για λίγο. Δυστυχώς, αν μεταλλαχθεί ξανά, τότε δεν γνωρίζουμε”.

Ο Σαμίρ Σίνχα, διευθυντής γηριατρικής στο Σύστημα Υγείας του Σινά και του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας, είπε ότι η ισχύς της ανοσολογικής απόκρισης θα εξαρτηθεί από την ηλικία και τη συνολική υγεία του ατόμου. Οι πολύ μεγάλοι, πολύ νέοι και ανοσοκατεσταλμένοι θα έχουν εξασθενημένες αποκρίσεις και ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο αρρώστησε μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. “Μερικές φορές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης σας, μπορεί επίσης να μεταφραστεί στην ανοσολογική απόκριση που μπορεί να δημιουργήσετε. Εάν κάποιος είχε μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να είχε παραταθεί επίσης, μπορεί να έχει πολύ πιο ισχυρή ανοσολογική απόκριση και πιθανώς υψηλότερη επίπεδο ανοσίας”, είπε ο Σίνχα.

“Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο της ανοσίας σου και πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ανοσία”. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να λάβετε την αναμνηστική ή την τρίτη δόση του εμβολίου σας, ακόμη κι αν έχετε ήδη κάποιο βαθμό ανοσίας που βασίζεται στη μόλυνση από προηγούμενη λοίμωξη. Μια τρίτη δόση είναι μια συμπληρωματική δόση που χορηγείται σε άτομα με παθήσεις που τα καθιστούν πιο ευάλωτα στον κοροναϊό, ενώ μια αναμνηστική χορηγείται στον γενικό πληθυσμό ως μορφή επανεμβολιασμού λίγο καιρό μετά τις αρχικές τους δόσεις.

“Το εμβόλιο είναι πιο πιθανό να σας εξασφαλίσει μια πιο συνεπή και ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση ή επίπεδο ανοσολογικής προστασίας έναντι πιθανής μόλυνσης στο μέλλον”, είπε ο Sinha, προσθέτοντας ότι ο χρόνος των μελλοντικών κυμάτων θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσο μειώνεται ο πληθυσμός. ανοσία από τα πιο πρόσφατα εμβόλιά τους. “Αρχίσαμε να βλέπουμε το φθινόπωρο μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων εν μέρει επειδή ήταν επίσης η στιγμή που αρχίσαμε να βλέπουμε ότι η ανοσία της δεύτερης δόσης άρχισε να μειώνεται”.

Πόσο προστατευμένος είμαι από άλλες παραλλαγές;

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα με ποια παραλλαγή COVID-19 έχει μολυνθεί. Ωστόσο, αν αρρωστήσετε τον περασμένο μήνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Τόσο τα εμβόλια όσο και οι προηγούμενες παραλλαγές φαίνονται πολύ διαφορετικά από την Όμικρον, το οποίο έχει τουλάχιστον 36 αλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας – το μέρος του ιού κατά του οποίου εμβολιάζονται οι άνθρωποι. Αυτά τα χαρακτηριστικά επέτρεψαν στην Όμικρον να μολύνει άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί, αλλά έχει επίσης αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά με προηγούμενες παραλλαγές ώστε να παρέχει κάποια ανοσολογική προστασία.

Θα πρέπει να ενισχύσετε την ανοσία σας έναντι όλων των σημερινών τύπων που έχουμε δει. Με τόσους πολλούς ανθρώπους να αρρωσταίνουν και μεγάλο μέρος του κόσμου να είναι ακόμη ανεμβολίαστο, ο κίνδυνος νέων παραλλαγών που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα τρέχοντα επίπεδα ανοσίας παραμένει. Ήδη, η άνοδος της υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα επαναμόλυνσης μετά από ένα κρούσμα Omicron, αν και επί του παρόντος δεν θεωρείται παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται υπεράνθρωποι μετά από τρεις δόσεις εμβολίου και μια προηγούμενη μόλυνση, δεν πρέπει να ξεχνούν τον κίνδυνο μακράς COVID και την πιθανότητα μετάδοσής της σε κάποιον πιο ευάλωτο. Καθώς οι περιορισμοί και οι οδηγίες γύρω από την COVID-19 αλλάζουν, όσοι είναι πιο ευάλωτοι αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.Εάν μολυνθήκατε με την Δέλτα ή την Όμικρον ή τον αρχικό ιό, υποθέστε ότι μπορείτε ακόμα να μολυνθείτε από την υποπαραλλαγή της Όμικρον BA.2. “Έχετε κάποιες άμυνες, επομένως δεν πρόκειται να αρρωστήσετε πολύ, αλλά θα μπορούσατε να το μεταδώσετε σε κάποιον ανεμβολίαστο, όπως τα παιδιά”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ