30 Απριλίου 2024

Taxisnet: Ξεκίνησε η σύνδεση με το Κτηματολόγιο


 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε ότι «έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο». Αυτό σημαίνει ότι, με τη συνδεση των 2 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να έχουν online πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και να διασταυρώνουν τις σχετικές εγγραφές με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο.Για τυχόν διαφορές στα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και στην εφορία, οι φορολογούμενοι οφείλουν να ελέγξουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους, στο Κτηματολόγιο και στο έντυπο Ε9. Εάν εντοπίσουν διαφορές μπορούν να τις διορθώσουν χωρίς πρόστιμα, υποβάλλοντας δηλώσεις στο Taxisnet.

Σημειώνεται ότι η διασύνδεση του Taxisnet με το Εθνικό Κτηματολόγιο είχε δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω απόφαση προβλέπει:

  • Τη διασύνδεση των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων και ανταλλαγή δεδομένων.
  • Αφορά την παροχή αμοιβαίας δυνατότητας άμεσης πρόσβασης στα στοιχεία των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούν για την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων ακινήτων, εγγραπτέων δικαιωμάτων και δικαιούχων.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι η πλατφόρμα myproperty, για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων, έχει ήδη υποδεχθεί 105.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών, ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο πάνω από 20.000 πολίτες υπέβαλαν δήλωση.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ