Κορωνοϊός ανοσία: Η υβριδική ανοσία έχει την ισχυρότερη ανολοσολογική απόκριση


Με τόσους πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πλήρως εμβολιασμένων ατόμων, να προσβάλλονται από τον SARS-CoV-2, οι ερευνητές θέλουν να κατανοήσουν πώς ο συνδυασμός εμβολιασμού και μόλυνσης μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU), που δημοσιεύτηκε στο Science Immunology, διερευνά αυτό το ζήτημα. Διερευνά επίσης την ανταπόκριση αντισωμάτων ατόμων που ήταν ανεμβολίαστα τη στιγμή της μόλυνσης, αλλά αργότερα εμβολιάστηκαν.

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19 στα τέλη του 2019, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 και σχεδόν 5,6 εκατομμύρια έχουν πεθάνει παγκοσμίως. Για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι ιατρικές ομάδες έχουν χορηγήσει μέχρι στιγμής 9,6 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον COVID-19. Όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται, οι επαγγελματίες υγείας καταγράφουν περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις (όταν δηλαδή ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο προσβάλλεται από SARS-CoV-2). Σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα, τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν από COVID-19, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Μελέτη ανοσίας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η λοίμωξη με SARS-CoV-2 παρέχει έναν βαθμό φυσικής ανοσίας, αλλά υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πόσο διαρκεί αυτή η ανοσία και πόσο αποτελεσματική είναι, σε σύγκριση με την ανοσία που παρέχει ο εμβολιασμός. Δεδομένων των σημερινών υψηλών ποσοστών πρωτοφανών λοιμώξεων και δεδομένου ότι μερικοί άνθρωποι εμβολιάζονται αφού έχουν προσβληθεί από τον ιό, οι ερευνητές είναι περίεργοι για το πώς αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Οι συγγραφείς της πρόσφατης μελέτης συγκέντρωσαν δεδομένα από 104 συμμετέχοντες, τους οποίους χώρισαν σε τρεις κατηγορίες:

  • πλήρως εμβολιασμένα άτομα με πρωτοφανή λοίμωξη SARS-CoV-2
  • άτομα που είχαν λοίμωξη από SARS-CoV-2 και αργότερα εμβολιάστηκαν
  • πλήρως εμβολιασμένα άτομα χωρίς ιστορικό μόλυνσης από SARS-CoV-2

Η πρώτη ομάδα είχε 31 συμμετέχοντες, η δεύτερη είχε 31 και η τρίτη είχε 42 συμμετέχοντες.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και τους εξέθεσαν σε διαφορετικούς ζωντανούς ιούς SARS-CoV-2. Στη συνέχεια μέτρησαν την ανοσολογική απόκριση. Διαπίστωσαν ότι δεν είχε σημασία αν κάποιος έλαβε πρώτα το εμβόλιο ή αν προσβλήθηκε πρώτα από τον ιό και εμβολιάστηκε αργότερα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίθηκε παρόμοια.

«Δεν έχει καμία διαφορά αν μολυνθείτε και μετά εμβολιαστείτε ή εάν εμβολιαστείτε και μετά έχετε μία πρωτοφανή λοίμωξη», λέει ο Δρ Fikadu Tafesse, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο OHSU. “Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε μια πραγματικά, ισχυρή ανοσολογική απόκριση – εκπληκτικά υψηλή.”, προσθέτει.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η «υβριδική» ανοσολογική απόκριση είναι ισχυρή ανεξάρτητα από την ηλικία, ενώ η ανοσία μόνο από το εμβόλιο τείνει να μειώνεται με την ηλικία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ