Κρίση στην Ουκρανία: Στο Κίεβο σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον – Καλεί τη Ρωσία να αποφύγει την αιματοχυσία


Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας φθάνει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών της Δύσης να σταματήσει μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύεται να υποστηρίξει την κυριαρχία της Ουκρανίας κατά την επίσκεψή του σήμερα (1/2) στο Κίεβο, στο πλαίσιο την συντονισμένης προσπάθειας της Δύσης να αποτρέψει μία πιθανή επίθεση της Μόσχας στη γειτονική της χώρα.

Η επίσκεψη Τζόνσον έρχεται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις με συμμάχους σχετικά με πιθανές αναπτύξεις αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, εκτός απο τους 8.500 άνδρες που είχαν ήδη τεθεί σε επιφυλακή την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και υποστηρίζει τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας, με πρώτη και κύρια οτι το ΝΑΤΟ δεν θα υποδεχθεί ποτέ στους κόλπους του το Κίεβο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να ενταχθεί σύντομα η Ουκρανία στη Συμμαχία, αλλά ότι η χώρα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της, καθώς η Ουάσιγκτον και η Μόσχα συγκρούονται για τις μεταψυχροπολεμικές ρυθμίσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ένταση στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα (31/1) εκδηλώθηκε ένταση σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το διεθνές φόρουμ για να χαρακτηρίσουν μία την άλλη ως «προκλητική».

Ο Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει εκκλήσεις να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για τα πάρτι που οργάνωνε το πρωθυπουργικό γραφείο, παρά τους κανόνες του lockdown, θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι,καθώς επικεντρώνεται στον παγκόσμιο ρόλο της Βρετανίας, τον οποίο διαφήμιζε την επομένη του Brexit.

«Καλούμε τη Ρωσία να υποχωρήσει και να ξεκινήσει διάλογο για να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», είπε σε δηλώσεις που κυκλοφόρησε πριν από την άφιξή του. «Ως φίλος και δημοκρατικός εταίρος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας μπροστά σε αυτούς που επιδιώκουν να την καταστρέψουν».

Ο Τζόνσον θα συζητήσει με τον Ζελένσκι ποια στρατηγική υποστήριξη μπορεί να προσφέρει η Βρετανία στην Ουκρανία. Το Λονδίνο έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα και εκπαιδευτικό προσωπικό, η ανάπτυξη στρατευμάτων ωστόσο θεωρείται απίθανη.

Τη Δευτέρα (31/1) οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να τιμωρήσουν τις ρωσικές ελίτ που διατηρούν δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εάν η Ρωσία εισέλθει στην Ουκρανία.

Η Πολωνία είπε ότι πρόσφερε στη γειτονική Ουκρανία δεκάδες χιλιάδες πυρομαχικά και περιμένει απάντηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τις οικογένειες των κυβερνητικών υπαλλήλων τους στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω εντάσεων για την Ουκρανία.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πούτιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια επαφής τους τη Δευτέρα να διατηρήσουν τον διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ σχετικά με το Ντονμπάς, μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας όπου η Μόσχα υποστηρίζει αυτονομιστές μαχητές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε γραπτή συνέχεια από τη Ρωσία, αφού η Ουάσιγκτον υπέβαλε απαντήσεις την περασμένη εβδομάδα στα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλείας στην ήπειρο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι δηλώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που περιγράφουν τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας ως απαράδεκτες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι δεν θα σχολιάσουν δημόσια την απάντηση σε αυτό το στάδιο. «Θα ήταν αντιπαραγωγικό να διαπραγματευτούμε δημόσια, επομένως θα το αφήσουμε στη Ρωσία εάν θέλει να συζητήσει την απάντησή της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σήμερα (1/2), αλλά θα μπορούσε να συμφωνηθεί νέα ημερομηνία για την κλήση, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ