Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που θεωρείς δεδομένα


Το τρεχούμενο νερό στο σπίτι σου: Σου φαίνεται αμελητέο, μέχρι να συμβεί η πρώτη διακοπή νερού, και να ανακαλύψεις πόσο απαραίτητα σου είναι πράγματα όπως το καζανάκι και η ντουζιέρα σου, και πόσο άσχημα νιώθεις αν κάνεις πάνω από ένα 24ωρο να πλύνεις τα δόντια σου. Ένας στους τρεις ανθρώπους του πλανήτη δεν έχει νερό στο σπίτι του. Ένας στους τρεις.

Το ηλεκτρικό ρεύμα: Φαντάσου το σπίτι σου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Φαντάσου τη δουλειά σου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Φαντάσου τη ζωή σου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Φαντάσου τι θα έτρωγες, πώς θα το μαγείρευες, τι θα έκανες στον ελεύθερό σου χρόνο, και –κυρίως− πού θα δούλευες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τώρα πήγαινε να ρωτήσεις τους γονείς σου (τους γονείς, όχι τους παππούδες σου, την αμέσως προηγούμενη γενιά από τη δική σου δηλαδή) αν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι που μεγάλωσαν. Και ετοιμάσου να σοκαριστείς.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς: Αν διαβάζεις Αστυνόμο Χαρίτο, σίγουρα έχεις σταθεί χαμογελώντας πικρά στα κεφάλαια που τελειώνουν με το «για να φτάσουμε, κάναμε 4 ώρες» εκεί που ο Χαρίτος ξεκινά από τη ΓΑΔΑ για να πάει π.χ. στο Μαρούσι. Η Αθήνα πριν το μετρό, δεν ξέρουμε αν το θυμάσαι, ήταν εφιαλτική. Και ωστόσο, ήταν μια πόλη που είχε μέσα μαζικής μεταφοράς –λεωφορεία και τρόλεϊ. Σκέψου, τώρα, ότι υπάρχουν πόλεις που δεν έχουν μέσα μαζικής μεταφοράς. Και δεν είναι μόνο πόλεις της υποσαχάριας Αφρικής, ας πούμε, είναι και πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Το Arlington του Τέξας, για παράδειγμα, έχει 375.000 κατοίκους καθημερινά στους δρόμους του, με τα αυτοκίνητά τους.

Τα δωρεάν πανεπιστήμια: Πες ό,τι θες για την παιδεία στην Ελλάδα, αλλά οι χώρες στις οποίες αν δεν έχεις να πληρώσεις δεν μπορείς να σπουδάσεις, είναι ο κανόνας –εμείς είμαστε η εξαίρεση. Και ναι, ξέρουμε, οι φοιτητές έχουν ενοίκια, έχουν φροντιστήρια στο σχολείο, έχουν έξοδα για να ζήσουν και να τραφούν και δεν έχουμε εστίες και μούμπλε μούμπλε, αλλά υπάρχουν μέρη στα οποία οι φοιτητές έχουν όλα αυτά τα έξοδα, συν πολλές χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα. Και, για την περίπτωση που δεν έγινε αρκετά κατανοητό, ή αρκετά σοκαριστικό, πάμε άλλη μία: Υπάρχουν χώρες των οποίων όλα τα πανεπιστήμια είναι επί πληρωμή. Χωρίς καμία εναλλακτική.

Τους ανθρώπους σου: Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, κι ευχόμαστε ειλικρινά ποτέ να μη σου συμβεί, αλλά εκείνο το βράδυ που ακύρωσες στη μαμά σου για να κάτσεις σπίτι να δεις σειρές, είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθει μια στιγμή που θα εύχεσαι να μπορούσες να το ανταλλάξεις με όλες τις σειρές του κόσμου, μη-σώσεις-και-ξαναδείς-ποτέ-Game-of-Thrones. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τους γονείς σου, αλλά για όλους τους ανθρώπους γύρω σου: Κανείς μας και τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο πως θα είναι και αύριο εδώ. Θυμήσου το την επόμενη φορά που θα βαριέσαι να δεις τους φίλους σου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ