Αλλαγή ατζέντας από τον Μητσοτάκη: Focus στη μεσαία τάξη – Μακριά η τοξικότητα


Μετά την τριήμερη πόλωση στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί την αλλαγής της ατζέντας και επιστροφής στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με μια στροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας – Η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% εντάσσεται στο πλαίσιο των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες αναμένεται να μπουν ξανά στο focus του κυβερνητικού έργου.

Είναι αληθές ότι τα τελευταία χρόνια μια σειρά διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, εθνικά θέματα, ακρίβεια) είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί με άνεση να ξεδιπλωθεί το πρόγραμμα που προεκλογικά είχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία. Ο κίνδυνος να εδραιωθεί μια κατάσταση εσωτερικής περιδίνησης στη χώρα είναι ορατός. Όπως είναι εμφανές πως όλα αυτά τα προβλήματα δίνουν «τροφή» στη στρατηγική της αντιπολίτευσης.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λοιπόν στόχο τη θετική ατζέντα προκειμένου να φύγει από τον δημόσιο διάλογο το πέπλο της μιζέριας. Να ανεβάσουν ταχύτητες και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που έμειναν στον «πάγο» πρωτίστως λόγω της πανδημίας, με βασικό στόχο να ξεδιπλωθεί μια σειρά κινήσεων, με το βλέμμα στραμμένο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης έδειξε επί της ουσίας τον καμβά πάνω στον οποίο αναμένεται να κινηθεί το προσεχές διάστημα:

«Στην τοξικότητα των ημερών, στο διχαστικό λόγο των αντιπάλων μας εμείς αντιπαραβάλλουμε τη μετριοπάθεια, τον προγραμματικό μας λόγο και κυρίως τα έργα μας. Και θα επιμείνω πάρα πολύ να μην ξεφύγουμε καθόλου από αυτή την πορεία. Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω στο 2012, η Ελλάδα του 2022 τους έχει γυρίσει την πλάτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί επ’ ουδενί όπως τονίζουν συνεργάτες του να εμπλακεί σε μια στείρα αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έκανε τη χειρότερη ή την καλύτερη διαχείριση σε διάφορα ζητήματα. Δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση – όπως τονίζουν – να εμπλακεί σε μια στείρα και άνευ ουσίας τοξικότητα. Όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου η ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ αφορά 5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το 14% των πολιτών θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι και μόνο το 6% θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μείωση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια και από τις ενώσεις των επιμελητηρίων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για μια κίνηση με την οποία ξεκινά επιτέλους η επούλωση του τραύματος στην ακίνητη ιδιοκτησία. Ένα τραύμα που δημιουργήθηκε από την τρόικα και διογκώθηκε βεβαίως στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση αυτή η διετής κόπωση να εγκλωβίσει τη χώρα αλλά και τη Νέα Δημοκρατία σε «περιβάλλον 2012». Το σύνθημα είναι βλέπουμε την «μεγάλη εικόνα» και «δεν μπαίνουμε στο βούρκο της μεμψιμοιρίας».

Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, ότι όσο ακόμα η κοινωνία είναι κουρασμένη από αυτό τον διετή αγώνα με τον κορωνοϊό τόσο εκ των πραγμάτων μπορεί κάποιοι να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο. Ο ίδιος πάντως όπως λέει «εγώ επιλέγω να το βλέπω μισογεμάτο, γιατί γνωρίζω ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές σήμερα της ελληνικής οικονομίας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ