Δάγκειος πυρετός ΠΟΥ: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων εν μέσω πανδημίας


Το Ανατολικό Τιμόρ έχει αναφέρει αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού από τα τέλη του 2021, σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Καταγράφηκαν 1451 κρούσματα και 10 θάνατοι (CFR 0,7%) το 2020 και 901 περιπτώσεις και 11 θάνατοι (CFR 1,2%) το 2021. Μόνο τον Ιανουάριο του 2022 αναφέρθηκαν 1286 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 790 (61,4%) ήταν παιδιά κάτω της ηλικίας 14 ετών, 142 ήταν σοβαρά κρούσματα δάγκειου πυρετού και αναφέρθηκαν 20 θάνατοι (αναλογία θνησιμότητας κρουσμάτων 1,6%). Η πλειονότητα των περιπτώσεων που παρουσιάστηκαν στο νοσοκομείο διαγνώστηκαν με βάση τα κλινικά σημεία και συμπτώματα. Ο δήμος Ντίλι, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα του Τιμόρ-Λέστε, ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (857 κρούσματα 66,6%), ακολουθούμενος από τον δήμο Μανατούτο (92, 7,2%).

Ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός στο Ανατολικό Τιμόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με κορυφαία μετάδοση να αναφέρεται από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο κατά τους θερμότερους μήνες του έτους (Εικόνα 1). Η συνεχιζόμενη περίοδος των μουσώνων μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα των κουνουπιών και την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης του δάγκειου πυρετού τους επόμενους μήνες. Σε προηγούμενα κρούσματα μεταξύ 2005 και 2012, αναφέρθηκαν δύο συγκυκλοφορούντες ορότυποι, ο ιός του δάγγειου πυρετού 1 (DENV-1) και ο ιός του δάγγειου πυρετού 3 (DENV-3). Πληροφορίες για κυκλοφορούντες ορότυπους δεν είναι διαθέσιμες από το 2012.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναλάβει διάφορες δράσεις αντιμετώπισης, όπως:

  • Ενίσχυση της κλινικής διαχείρισης ως κορυφαία προτεραιότητα. Ο ΠΟΥ υποστήριξε την κυβέρνηση να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην κλινική διαχείριση. Θα πραγματοποιηθεί μια σειρά επιπρόσθετων εκπαιδευτικών σεμιναρίων κλινικής διαχείρισης.
  • Σύνταξη των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών για τον έλεγχο του δάγκειου πυρετού με την υποστήριξη του ΠΟΥ, που περιλαμβάνει τον αλγόριθμο κλινικής διαχείρισης.
  • Διεξαγωγή μιας πανεθνικής εκστρατείας ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη και τη φροντίδα στο σπίτι για τον δάγκειο πυρετό.
  • Υποστήριξη 60 επιθεωρητών δημόσιας υγείας για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων ελέγχου φορέων και μείωσης των πηγών στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της διανομής προνυμφοκτόνων, του υποκαπνισμού του μαλαθείου (ενηλικίωσης κουνουπιών) σε κατοικίες και της κινητοποίησης κοινοτήτων και εθελοντών για τον καθαρισμό των δοχείων νερού και του περιβάλλοντος.

Αξιολόγηση κινδύνου από τον ΠΟΥ

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλείται από τέσσερις ορότυπους DENV (DENV 1, DENV 2, DENV 3 και DENV 4). Οι Aedes aegypti και Aedes albopictus είναι ευρέως προσαρμοσμένοι φορείς για αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα. Η μόλυνση με έναν ορότυπο παρέχει μακροχρόνια ανοσία στον ομόλογο ορότυπο αλλά όχι στους άλλους ορότυπους. Οι διαδοχικές λοιμώξεις θέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρό δάγκειο πυρετό. Αν και ο δάγκειος πυρετός στο Ανατολικό Τιμόρ δεν είναι απροσδόκητος, η σημαντική ημερήσια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και ο ρυθμός νοσηλείας στο σημερινό ξέσπασμα είναι ασυνήθιστες.

Ο αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Ιανουαρίου 2022 είναι σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με τις ίδιες περιόδους των προηγούμενων ετών από το 2016. Καθώς ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός στο Ανατολικό Τιμόρ, ο πληθυσμός μπορεί να κινδυνεύει από δευτερογενή μόλυνση και πιθανές σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και επαρκώς. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον δάγκειο πυρετό. Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από τον ιό του δάγκειου πυρετού και η κατάλληλη κλινική αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου και τη θνησιμότητα μεταξύ των περιπτώσεων δάγκειου πυρετού.

Δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, της κακής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και της COVID-19 και άλλων ασθενειών που πιέζουν την ικανότητα υγείας, υπάρχει υψηλός κίνδυνος σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία και αυξημένος αριθμός σοβαρών και θανατηφόρων περιπτώσεων δάγκειου πυρετού. Μπορούν επίσης να αναμένονται συν-λοιμώξεις με SARS-CoV-2 και DENV. Λόγω των αυστηρών διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της COVID-19, η διασυνοριακή μετακίνηση ανθρώπων είναι περιορισμένη. Ωστόσο, η διεθνής εξάπλωση από φορείς ή ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες δεν μπορεί να αποκλειστεί επειδή το Ανατολικό Τιμόρ μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Ινδονησία, όπου ο δάγκειος πυρετός είναι επίσης ενδημικός και οι κύριοι φορείς είναι παρόντες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ