Εξετάζεται η μείωση ΦΠΑ για το καλάθι της νοικοκυράς


Η έκρηξη της ακρίβειας που πλήττει την οικονομία και τα νοικοκυριά οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη νέων αποφάσεων για τη μείωση – αυτή τη φορά – σειράς φόρων που επιβαρύνουν τα τιμολόγια του ρεύματος, του αερίου και βασικές κατηγορίες τροφίμων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα (το οποίο απέκλειε δύο εβδομάδες νωρίτερα) απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη της τιμής της βενζίνης που διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,84 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική και κοντά στα 2 ευρώ στα νησιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ (1,8 ευρώ τον Αύγουστο του 2012).

Ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης μετά την ατυχή διατύπωση περί «φτωχών και ΙΧ», επιμένει στην άποψη ότι «η μείωση του φόρου στα καύσιμα είναι αντιστρόφως προοδευτική, ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα» και υποστηρίζει ότι οι περιορισμένοι πόροι που διαθέτει ο πληθωρισμός θα πρέπει να διατεθούν για ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς και το καλάθι της νοικοκυράς.

Βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν τις επιδοτήσεις τιμολογίων ρεύματος του Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του ενεργειακού κόστους που έχει «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στα νοικοκυριά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό ενίσχυσης των τιμολογίων θα περιοριστεί στα 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (από 42 τον Ιανουάριο).

Για τις επιχειρήσεις ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα. Για τον Φεβρουάριο, όπως σημείωσε, για το ρεύμα θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και για το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ