Αλίκη Διπλαράκου: Η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε τον τίτλο της «Μις Ευρώπη» – Ζωή σαν παραμύθι


Αλίκη Διπλαράκου. Ίσως το όνομά της είναι άγνωστο στους περισσότερους σήμερα, όμως υπήρξε μια από τις ομορφότερες Ευρωπαίες – Η βασίλισσα της ομορφιάς του ’30 (Μις Ελλάς και Μις Ευρώπη), ήταν καστανή, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής – Μετά τα ευρωπαϊκά καλλιστεία ήρθαν τα Μις Υφήλιος με την Ελληνίδα καλλονή να ταξιδεύει στη Βραζιλία, όπου έλαβε μέρος στον διαγωνισμό και ήρθε δεύτερη

H ομορφιά αποτελούσε, ανέκαθεν, μια σταθερά. Ειδικά σε εποχές που οι γυναίκες δεν είχαν τις σημερινές δυνατότητες καλλωπισμού και για να θεωρηθεί κάποιος ή κάποια όμορφος/η, το φυσικό του κάλλος θα έπρεπε να αγγίζει τα όρια του ιδεώδους.

Η παγκόσμια ιδέα των καλλιστείων γεννήθηκε το 1920, στο καζίνο Ντε Παρί, στη γαλλική πρωτεύουσα όπου οι Ευρωπαίοι υποδέχθηκαν αμέσως με θέρμη το θεσμό αποτινάσοντας κάθε ίχνος πουριτανισμού.

Μετά το Παρίσι ήταν θέμα χρόνου η ιδέα των καλλιστείων να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι διαγωνισμοί ομορφιάς ξεκίνησαν εννέα χρόνια μετά το 1929 και ένα μόλις χρόνο μετά το ελληνικό κάλλος έμελλε να κατακτήσει την Ευρώπη.

Ο λόγος για την Αλίκη Διπλαράκου,το κορίτσι από τη Μάνη που η ομορφιά έχει λάβει μυθικές διαστάσεις. Η νεαρή Μανιάτισσα κατάφερε να… θαμπώσει τους κριτές των ελληνικών καλλιστείων και να στεφθεί «Μις Ελλάς» στο θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας με το όνομά της στη συνέχεια να κάνει το γύρο του διεθνούς Τύπου.

Η 18χρονη Αλίκη ήταν η μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Ελένης Νικολέση, η οποία ξεχώριζε για την ομορφιά και τη λεπτή, για τα δεδομένα της εποχής, κορμοστασιά της.

Η ίδια είχε παραδεχθεί στους «Times» του Λονδίνου ότι βρέθηκε κατά τύχη στα καλλιστεία του 1930. Ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή να διαγωνιστεί, ενώ η ίδια αγνοούσε ότι κάποιος την είχε δηλώσει.

Η δεκαοκτάχρονη προσπάθησε να αρνηθεί, όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης που παρευρισκόταν στην εκδήλωση δεν της άφησε πολλά περιθώρια.

Τελικά, για λόγους… εθνικού συμφέροντος, η νεαρή Αλίκη διαγωνίσθηκε εκείνο το βράδυ και κέρδισε τον τίτλο της «Μις Ελλάς».

«Ήταν ένα… ποίημα»

Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, με μεγάλα εκφραστικά μάτια, λεπτά καλογραμμένα χείλη και ύψος 1,68.

Η «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930 περιέγραψε την εμφάνισή της :

«...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού,που όλο μαζί είναι ένα ποίημα.

Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές,ελαφρότης νεράιδας.

Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(…)

Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(…)

Ο θρίαμβος στην Ευρώπη – Γέμισε κόσμο η Ερμού

Στις 6 Φεβρουαρίου 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκπροσώπησε τη χώρα μας στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Ευρώπη», που έγινε στο Παρίσι.

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά, αναδείχθηκε η ομορφότερη γυναίκα της Ευρώπης για το 1930. Η επιτυχία της πανηγυρίστηκε δεόντως και στην Αθήνα.

Χιλιάδες κόσμου συνωστίσθηκαν στην οδό Ερμού στις 9 Ιουνίου για να την επευφημήσουν και να τη θαυμάσουν από κοντά. Επόμενος σταθμός για την Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Και εκεί τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου.

Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε, άλλωστε, με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

Τη δεκαετία του ’30 η Αλίκη Διπλαράκου έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη… άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.

Όπως έγραψαν τα ΜΜΕ της εποχής, ενώ ήταν φιλοξενούμενη στη θαλαμηγό του πρώτου μνηστήρα της Γάλλου εφοπλιστή Μωράν, που είχε αγκυροβολήσει στην Μονή Βατοπεδίου, κατάφερε, ντυμένη ναύτης, να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία.

Η πράξη της αποκηρύχτηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λίγο αργότερα νοσηλεύτηκε στην Ελβετία και ενώ κινδύνευε η ζωή της, αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου, Γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος ήταν τότε Αντιπρόσωπος της Μονής στην Κοινότητα, στις Καρυές, εκφράζοντας την ειλικρινή της μεταμέλεια και συνδέοντας την ξαφνική ασθένειά της με την παράβαση των κανόνων του Αγίου Ορους.

Προσωπική ζωή

Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη φορά στις 31 Οκτωβρίου 1932 με τον Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία Πολ – Λουίς Βεγιέρ, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πολ Ανίκ (1933-1998).

Ο δεύτερος γάμος της έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1945 με τον Άγγλο σερ Τζον Ράσελ, απόγονο του 6ου Δούκα του Μπέντφορντ.

Η Ελληνίδα καλλονή, που έλαβε τον τίτλο της Λαίδης,απέκτησε μαζί του δύο παιδιά, την Τζορτζιάνα – Αλεξάνδρα (1947) και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας (1950).

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών στις 30 Οκτωβρίου 2002.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ