Σωματείο Eliza: Η μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση οδηγεί στην εξάλειψη της βίας των παιδιών


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, εκτιμάται πως περίπου ένα δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση τον περασμένο χρόνο.

Δυστυχώς, όσο μεγάλος και αν είναι ο αριθμός, δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού μόνο στη χώρα μας έχουν παρουσιαστεί αρκετά περιστατικά, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το θλιβερό ποσοστό, περιστατικά παιδικής κακοποίησης που έχουν προκαλέσει την κατακραυγή και τον αποτροπιασμό της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν διεθνή στοιχεία που αποδεικνύουν πως η κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προληφθεί, αρκεί να είμαστε σε θέση να την αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τη διαχειριστούμε.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η άσκηση βίας στα παιδιά, είναι ένα δυσάρεστο φαινόμενο που έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους ως ενήλικες, ενώ επηρεάζει σημαντικά την οικογένεια, την κοινότητα και τη χώρα ως σύνολο. Ακριβώς για αυτό, όσο περισσότερο ενημερωνόμαστε σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην παιδική κακοποίηση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο.

Ωστόσο, σε αυτήν την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι, καθώς έχουμε για «σύμμαχό» μας το Σωματείο Eliza-Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, το οποίο θέλει να μας παρακινήσει να συμμετέχουμε έμπρακτα στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την εξάλειψη της βίας στα παιδιά.

Πώς θα γίνουμε οι ενήλικες που θα εμπιστεύονται τα παιδιά σε μία ώρα ανάγκης

Ένα ζήτημα που δυσκολεύει την προσπάθειά μας για την εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης, είναι το γεγονός πως τα παιδιά που είναι θύματα κακοποίησης δεν μιλάνε, αλλά υπομένουν βουβά το μαρτύριό τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν για ποιον λόγο συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα σώσουμε από το σιωπηλό μαρτύριο της κακοποίησης: Να γίνουμε εμείς η φωνή των παιδιών που σωπαίνουν.

Διότι τα παιδιά χρειάζονται τη φωνή ενός ενήλικα για να μιλήσει για εκείνα. Αυτό μας προτρέπει να κάνουμε και το τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ του Σωματείου Eliza-Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, «Μίλησε μου-Πρόληψη της Σεξουαλικής Κακοποίησης στα σχολεία», το οποίο μέσα σε ένα λεπτό μας εξηγεί με απλό και τρυφερό τρόπο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε ένα παιδί, που υποψιαζόμαστε ότι έχει υποστεί κακοποίηση.

Το σποτ εκτυλίσσεται σε μία σχολική αίθουσα, όταν μία δασκάλα αντιλαμβάνεται πως κάτι παράξενο συμβαίνει σε μία μαθήτριά της. Καθώς την πλησιάζει, δημιουργείται ανάμεσά τους ένας νοητός διάλογος, όπου οι κινήσεις, τα αγγίγματα και τα βλέμματα, αποκτούν μεγαλύτερη αξία από τα λόγια. Το συγκεκριμένο σποτ σκοπό έχει να εξηγήσει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι οφείλουν να είναι οι ενήλικες που τα παιδιά θα μπορούν να εμπιστευτούν σε μία δύσκολη στιγμή. Και η ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρουν. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται με λεπτότητα τα περιστατικά που φέρουν την υποψία παιδικής κακοποίησης.

Η εξάλειψη της βίας θα έρθει αν δείξουμε μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, είναι εύκολο να κατανοήσουμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η έμπρακτη συμμετοχή μας για την εξάλειψη της βίας κατά των παιδιών. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Να συσπειρώσουμε τις φωνές μας με το μήνυμα του Σωματείου Eliza-Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, «μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση», ώστε να γίνουμε συνοδοιπόροι στο σπουδαίο έργο του, το οποίο έχει αλλάξει τις ζωές χιλιάδων παιδιών από το 2008.

Πιο αναλυτικά, το Σωματείο Eliza-Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού έχει ιδρύσει δύο νοσοκομειακές μονάδες, την 1η Νοσοκομειακή Μονάδα για κακοποιημένα παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και την 2η Νοσοκομειακή Μονάδα στο Π.Γ.Ν. Αττικόν. Μεταξύ άλλων όμως, έχει εκπαιδεύσει 5.500 επαγγελματίες που εργάζονται για την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται περιστατικά με υποψία κακοποίησης, ενώ έχει εκπαιδεύσει και μαθητές σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας μέσα από το «Ασφαλές Άγγιγμα», ένα πρόγραμμα που φέρει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας. Όλα αυτά ενώ παράλληλα διενεργεί καμπάνιες ευαισθητοποίησης και συνεργάζεται με φορείς και οργανώσεις, όπως το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η UNICEF, που μοιράζονται το ίδιο σύστημα αξιών και στόχων.

Κλείνοντας, αν θέλουμε να ονειρευτούμε έναν κόσμο όπου η παιδική κακοποίηση θα ανήκει στο παρελθόν, εμείς είμαστε εκείνοι που θα τον διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας. Στηρίζοντας έμπρακτα το έργο του Σωματείου Eliza-Εταιρεία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, το οποίο εργάζεται για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης και τον πρώιμο εντοπισμό των περιστατικών με υποψία κακοποίησης του παιδιού, θα έχουμε κάνει ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για έναν καλύτερο κόσμο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ